Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Téli Tátra túrák

Konezysty Wierch 2002m
Időpont: 
2024, március 15. péntek - 2024, március 18. hétfő
Túravezető: 
Bíró Péter
Táv: 
20.00km
Szint: 
1000m
Időtartam: 
4 nap 3 éjszaka
Szállás: 
apartmanban
Utazás: 
telekocsi

Előzetesen a túrákról röviden, lehet még változás benne:

1. nap, nagyon korai kiutazás.
Ez esetben jöhet létre ez a túra: Csorbai-tótól a Poprád tavi házhoz és tovább a Menguszfalvi - völgybe a téli zárlatot nem érintő útszakaszig!! Majd a házban rövid pihenő és megyünk vissza az autókhoz. utána indulunk a szállásunkra. 11,3km 366m szintemelkedéssel kb:5óra a túra
Túránkat a parkolóból a piros sáv (magisztrálé) jelzésen Észak felé kezdjük meg, majd a zöld sáv jelzésen folytatjuk a téli úton megyünk egészen a Poprád tavi házig. Innen a háztól pedig a kék sáv jelzésen tovább a menguszfalvi völgybe megyünk addig, ameddig a téli zárlat engedi. Majd visszafordolunk és a Poprád tavi házhoz , majd visszamegyünk a kiindulási pontra.

2. nap, Zakopáne után a Chochołowska-völgybe indulunk a Trzydniowiański Wierch (1758 m) csúcsára, majd tovább a főgerincre, ha az időjárás és az idő engedi a Kończysty Wierch 2002m csúcsára. Táv: 20,6km szintemelkedés:1090m túraidő 7-8 óra. A túra hosszu aszfaltúton kezdődik a parkolótól, kellemesen épp csak emelkedik a menedékházig. Az erdőt elérve betérünk az erdőbe és kezdődik meg a folyamatos emelkedő. Először fennyvesek közt haladunk, majd törpefenyvesekre ráesett hó tetjén a havon, míg kiérünk az oldalgerincre. Innen pedig hasonló, mint a Nagy-Bihar gerincvezetése a csúcsig. Olykor az oldalgerinc tetején, olykor pedig az oldalán a hóviszonyoktól függően.

Van B és C verziós túra is.

3. nap, Kuznice - Konrád púp 2005m Túratáv:12,7km szintemelkedés:988m túraidő: 5-6 óra. Kellemesen emelkedő séta erdős szakaszok, magas fenyvesek. A Konrád háztól (most felújítás alatt van) kezdődik majd a nagyobb emelkedő a csúcsig.

4. nap, bőséges reggelit veszünk magunkhoz, beülünk az autókba és Ótátrafüredre megyünk. Az elektricska állomáshoz közeli parkolóban hagyjuk az autókat és elektricskával utazunk át Tátralomnicra túránk kezdőpontjába a kék sáv jelzést követve a Nagy-Tarpataki vízesésig majd innen a zöld sáv jelzésen érkezünk Tarajkára. Itt megnézzük a jégtemplomot, a Szilágyi Dezső kilátót és lemegyünk Ótátrafüredre. Akinek szükséges a 10 km és 411 m szintemelkedéssel.

Részletes programot a résztvevők részére fogok publikussá tenni.

Költségek:
Szállás: Zárban apartmanban lesz 3 éjszaka. 1 főnek a 3 éjszajka kb:75 Euro lesz.

Parkolás: autónként kell majd kifizetni, javaslom a sofőrök rendezzék és az utasoktól utólag kérje el az összeget. Szlovákiában 10-12 Euro egy nap Lengyelországban 40 Zloty / nap várható.

Útiköltség: az autó fogyasztása, a megtett távolság és az üzemanyag ára miatt változik, + autópálya díj, kb: 15-20000 Ft/fő.

Nemzeti park belépő Lengyelországban: Felnőtt: 9 Zloty/nap

A túrákra TB kártya megléte és extrém biztosításra szükség van!

Továbbá, a túrákra téli réteges öltözet, napszemüveg, síszemüveg, hágóvas, hómacska, túrabotok, 2db kesztyű és 2 db sapka, termosz, napi hátizsák kb:25-30 literes, szél és esőálló kabát, téli túrabakancs amire biztosan szükség lesz.

Kiknek ajánlott a túra

A programra azokat a túratársakat várom, akik szoktak téli magashegyi túrákra járni, (akár a Biharba) aktív túrázók és a téli körülmények közt is képesek napi 16-20 km-t legyalogolni 800-1000 méter szintemelkedéssel. Továbbá nem retten meg az esetleges hágóvas és un. „macska” használatától sem. Mindenkinek kötelező hoznia magával és szükség esetén használni kell! (ha nem tudod mi ez az eszköz, kérem keress!)
A téli útvonal haladhat nagyobb puha vagy kemény, firnes havon. Lehet kicsúszásveszélyes, lavinaveszélyes terület. A prognosztizált lavinajelentést figyelni fojuk és ennek megfelelően mozgunk a hegyen.

Szükséges felszerelések*

Kötelező okmányok:
Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, ingyenesen a TB-nél kiváltható Európai Betegbiztosítási kártya (E111). Az utasbiztosítás megkötése kötelező, az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítást kérek! Olyan biztosításra van szükség, ami tartalmaz extrém részt és az esetleges helikopteres mentést is! Pl: ÖEAV, EUB pusz. Az utasbiztosítást egyénileg kössétek kérlek meg!

Mit hozz a programra:

Minden napra a túrára kis hátizsák elég, egy napi élelem és legalább 1-1,5 liter termosz tea, kényelmes, réteges, meleg ruházat, téli körülmények közé való és megfelelő vízálló bakancs (utcai bakancs nem jó), fejlámpa+pótelemek, jókedv, váltóruha, naptej, arcvédő maszk, síszemüveg, napszemüveg, sapka 2db, kesztyű 2 pár, hótalp (nem biztos, hogy kell), "macska" firnes, kitett helyen inkább a hágóvas kötelező (túrákon való feltétel), túrabot vagy jégcsákány, lavina jeladó (pieps). Vannak eszközök melyek az egyesülettől tudtok egyénileg kölcsönözni!!!

Nagyon fontos a megfelelő öltözködés a meleg ruházat (tartalék száraz zokni, felső ruházat) a megfelelő energia és folyadékpótlás, a felsorolt eszközök megléte, a biztosítás és a mobiltelefonok, gps-ek, lámpák akkumulátorai feltöltöttek legyenek, mert télen korábban sötétedik!

A szállásra: papucs, (törölköző szokott lenni), tisztálkodó szerek stb…

A túra során várható nehézségek, a túrázóval szemben követelmények*:

Téli körülmények várhatók, hóesés, hideg levegő, erős hideg szél, napsütés egyvelege előfordulhat.

A téli időjárást figyelembe véve óvatosan közlekedjünk! Hozzunk hóláncot és minden kötelező felszerelést a gépjárművekhez!

Várom a jelentkezést!

Továbbá a olyan túratárs jelentkezését is várom, aki szívesen segít a ki és hazautazásban saját autójával! Várom mielőbbi jelentkezését!

Tervezett létszám: maximum: 11 fő

Jelentkezés:

Túravezető neve, elérhetősége: Bíró Péter
Jelentkezés kezdete, határideje: 2024.01.31.12.00-ig a petyabiro@gmail.com  e-mail címre várom.

Jelentkezésedet az előleg befizetésével fogadom el, az az a szállásdíj befizetésével!

Kérjük, hogy jelentkezéskor adja meg nevét, (több jelentkező esetén mindegyikük nevét)   e-mail címét, és telefonos elérhetőségét!

A jelentkezéssel elfogadja, hogy a túra során a túravezető utasításait betartja. . A túra programváltozás jogát fenntartom! (Időjárás, egyéb körülmény.)

Mivel elképzelhető, hogy többen fotózunk, videózunk….

Minden résztvevő a túrán/programon való részvételével hozzájárul, hogy ezen a rendezvényen készült film-, és képanyagokban szerepelhet, és ezeket az anyagokat a szervező publikálási, egyesületi reklámcélra szabadon felhasználhatja. A túrázó ezért ellenszolgáltatást nem kér.      

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

herkulesfürdő
2024, április 27. szombat - 2024, május 1. szerda
Túravezető: Magyar Róbert
patrah.jpg
2024, május 11. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Svédország
2024, szeptember 7. szombat - 2024, szeptember 22. vasárnap
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel