Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Téli Retyezát túra

Téli sátrazás
Időpont: 
2024, március 14. csütörtök - 2024, március 17. vasárnap
Túravezető: 
zsoooc
Időtartam: 
3,5 nap
Szállás: 
panzió vagy sátor + fűtetlen bivakkunyhó
Utazás: 
saját vagy bérelt autóval

Időpont: 2024. március 14-17. 

Utazás: saját vagy bérelt autóval. Az útiköltséget szétdobjuk egyenlő arányban, ahogy szoktuk. 

Max. létszám: 4 fő

Szállás: egy éjszaka fizetős, rendes szálláson (kb. 6500 Ft/éj) vagy sátorban, a többi fűtetlen menedékkunyhóban. Az első éjszakai szálláson konyha nem biztos, hogy lesz, de vizet forralni a fürdőszobában tudunk, gázfőzővel vagy vízforralóval. A menedékkunyhó ideális szállás télen (nyáron a Salvamont használja, tehát vélhetően vállalható állapotban van). Fűtés természetesen nincs. Derékaljat és téli hálózsákot vinni kell.

Költségek: 

Nincs túravezetési vagy hasonló díj.

  • Üzemanyag: kb. 35.000 Ft/autó Szegedtől Szegedig számolva.

  • Roviniete (7 napos): https://www.roviniete.ro/hu/rovinieta kb. 1.200 Ft/ autó

  • Magyar autópályamatrica: 6500 Ft

  • Szállás: kb. 6500 Ft/fő

.

Túraterv: Természetesen - mint mindig - a túra programja, útvonala változhat. Az időjárási körülmények (hó állaga, mélysége), útviszonyok stb. Miatt előfordulhat, hogy változtatni kell.

  1.  Nap: Ez a nap utazással fog telni, este pedig elfoglaljuk a szállásunkat a hegység északi lábánál. Délutáni indulás lesz (Szegedről). A menetidő kb. 4 óra pihenőkkel együtt.

  1. Nap: Kora reggel vár ránk még (a szállás helyétől függően) 0,5-1 órás autózás, majd elindulunk fel a hegyre nagy zsákkal a Gura Apelor víztározótól. A kék kereszten fogunk menni egész nap a Zenóga-tó mellett található menedékkunyhóig.  Kb. 12 km és 1100 m szint. Fontos, hogy korán tudjunk indulni, mert ez egy igen nehéz nap lesz. 

  1. Nap: Nagyzsákkal lemegyünk a hegyről azon az útvonalon, amelyiken felmentünk. Kb. 12 km és 160 m szintemelkedés. Várhatóan a kora délutáni órákban indulunk haza. A várható menetidő kb. 4,5 óra Szegedig

Fontos: olyan útvonalat választottam ki, ami igazán télies körülmények között is biztonságos, emiatt sajnos nem körtúra, de nem tartalmaz olyan szakaszokat, amelyeket télen kifejezetten lavinaveszély miatt nem ajánlanak. Kivéve akkor, ha rendkívül sok hó esik nem sokkal a túra előtt vagy komoly felmelegedés miatt ezen az útvonalon is komoly lavinaveszély alakul ki, ez esetben módosul a program.

Az első nap elég sokat kell menni nagyzsákkal, azonban korán indulva mrácius közepén reálisan teljesíthető. A megadott távolságok és szintek csak tájékoztató jellegűek, mivel a nyári rendes útra lehet csak pontos számot mondani, így csak becsülni tudtam a télen optimális nyomvonal hosszát és a szintet, de túl nagy eltérés nincs.

Természetesen a túra útvonala változhat az időjárás és a hóviszonyok függvényében!

Túra nehézsége: Nehéz túra, fizikailag, technikailag is kihívás.   Mindenképp szükséges a túrázási tapasztalat és a jó állóképesség, illetve kitartás. Az első napi szintemelkedések igen komolynak számít (különösen télen). A terep nem mindenhol van kijárva (mély hó lehetséges), tehát nehezebb haladásra kell felkészülni. Az átlagos haladási tempónk emiatt lassabb lesz, mint egy hómentes túrán. Az is fontos, hogy csak akkor gyere, ha edzésben vagy: legalább hazai terepen rendszeresen túrázol, bringázol vagy futsz vagy ilyesmi. Ha nem túráztál már télen 2000 m körüli hegyeken, akkor ez a túra nem neked való! Ha tériszonyos vagy, semmiképp nem vállalhatod be ezt a túrát.

A hóviszonyokról:

Felszerelés: Erre nem térek ki bővebben, a szokásos kárpáti téli felszerelésre van szükség, vélhetően tudjátok mire van szükség (voltatok már hasonló jellegű túrán), ha valami nem világos, akkor kérdezz!

Hótalp valószínűleg kelleni fog (ezt tudok szerezni ingyen), hágóvasra szükség lesz, jégcsákány erősen ajánlott.

Pénzügyek: román lei (RON) vagy inkább kártya (javaslom a Revolutot, előre váltani vele RON-t, mivel hétvégén drágább). Sok ATM-nél ingyenes vele a készpénzfelvétel, de kp. nélkül is meg lehet lenni. A szállást előre kell kifizetnem, így azt előlegként kérem majd tőletek. A többit majd utólag rendezzük.

A várható időjárás: Csak és kizárólag vállalható körülmények között lesz megtartva a túra (komolyabb csapadék, viharos szél, erős felmelegedés kizáró tényező). Ha nem megfelelő idő várható, változik a túra programja. Erről 4-5 nappal a túra előtt döntök..

Aki szeretne jönni, mindenképp írjon nekem (vagy hívjon). Az, hogy itt az eseménynél bejelölöd, hogy "érdekel" vagy "ott leszek" az nem számít.

Ha kérdésetek van még, írjatok vagy hívjatok: +36 50 111 4604

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

herkulesfürdő
2024, április 27. szombat - 2024, május 1. szerda
Túravezető: Magyar Róbert
patrah.jpg
2024, május 11. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Svédország
2024, szeptember 7. szombat - 2024, szeptember 22. vasárnap
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel