Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Fogarasi-havasok túra

Tél.jpg
Időpont: 
2024, március 1. péntek - 2024, március 5. kedd
Túravezető: 
zsoooc
Táv: 
15.00km
Szint: 
1600m
Időtartam: 
4,5 nap
Szállás: 
panzió + fűtetlen bivakkunyhó (esetleg menedékház)
Utazás: 
saját vagy bérelt autóval

Fogarasi-havasok túra 2024

Időpont: 2024. Február vagy március. Rugalmasan, a hóviszonyok és az időjárás függvényében

Utazás: saját vagy bérelt autóval. Az útiköltséget szétdobjuk egyenlő arányban, ahogy szoktuk. 

Max. létszám: 5 fő

Szállás: egy éjszaka fizetős, rendes szálláson (kb. 6500 Ft/éj), a többi fűtetlen, de jó állapotú, új bivakkunyhóban. Az első éjszakai szálláson konyha nem biztos, hogy lesz, de vizet forralni a fürdőszobában tudunk, gázfőzővel vagy vízforralóval. A bivakkunyhó 2023-ban épült, hibátlan állapotú, nem csöpög be a víz, jó a szigetelése, tágas stb. Ideális szállás télen. Fűtés természetesen nincs. Derékaljat és téli hálózsákot vinni kell.

Költségek: 

Nincs túravezetési vagy hasonló díj.

  • Üzemanyag: kb. 40.000 Ft/autó Szegedtől Szegedig számolva.

  • Roviniete (7 napos): https://www.roviniete.ro/hu/rovinieta kb. 1.200 Ft/ autó

  • Magyar autópályamatrica: 6500 Ft

  • Szállás: kb. 6500 Ft/fő

Ha 4-en megyünk, akkor kb. 18.000 Ft-ra jön ki fejenként a szállás és az útiköltség, de ez nyilván függ az árfolyamtól és az üzemanyagártól.

Túraterv: Természetesen - mint mindig - a túra programja, útvonala változhat. Az időjárási körülmények (hó állaga, mélysége), útviszonyok stb. Miatt előfordulhat, hogy változtatni kell.

  1.  Nap: Ez a nap utazással fog telni, este pedig elfoglaljuk a szállásunkat a hegység északi lábánál. Délutáni indulás lesz (Szegedről). A menetidő kb. 5 óra pihenőkkel együtt.

  1. Nap: Kora reggel vár ránk még (a szállás helyétől függően) 0,5-1 órás autózás, majd elindulunk fel a hegyre nagy zsákkal. A piros kereszten megyünk fel a hegység főgerincére, ami a Scara 2306 méter magas csúcsánál érünk el. Innen kelet felé már csak egy rövid séta a főgerincen a Scara-nyereg (2152 m), ahol a bivakkunyhó található. Kb. 12 km és 1600 m szint. Fontos, hogy korán tudjunk indulni, mert ez egy igen nehéz nap lesz. 

  1. Nap: Kis hátizsákkal megyünk tovább keleti irányban. A főgerincről nem térünk le. A cél a Serbota (2331 m) lesz, előtte megmásszuk a Musceaua Scarii-t (2277 m). Vissza ugyanezen az útvonalon. 5,2 km és közel 500 m szintemelkedés összesen. 

 

  1. Nap: Ez is kis hátizsákos nap lesz, de ezúttal nyugati irányban megyünk a főgerincen. A két nappal korábban kitaposott úton vissza a Scara-csúcsra, majd le a Scarita nyeregbe (2143 m). Tovább nyugat felé, Garbova (2188 m) csúcsot megmásszuk, végül a Csortea keleti (2419 m), majd a nyugati csúcsa (2427 m) lesz megcélozva. Ez már nagyobb kihívást jelent, mint az előző napi csúcsok. Kitettebb, meredekebb terepre kell számítani. Vissza ugyanezen az útvonalon. 6 km és közel 700 m szintemelkedés vár ránk ezen a napon.

  1. Nap: Nagyzsákkal lemegyünk a hegyről azon az útvonalon, amelyiken felmentünk. Kb. 12 km és 160 m szintemelkedés. Várhatóan a kora délutáni órákban indulunk haza. A várható menetidő kb. 5,5 óra Szegedig

Fontos: olyan útvonalat választottam ki, ami igazán télies körülmények között is biztonságos, emiatt sajnos nem körtúra, de nem tartalmaz olyan szakaszokat, amelyeket télen kifejezetten lavinaveszély miatt nem ajánlanak. Kivéve akkor, ha rendkívül sok hó esik nem sokkal a túra előtt vagy komoly felmelegedés miatt ezen az útvonalon is komoly lavinaveszély alakul ki, ez esetben el lesz halasztva a túra 1 héttel. Ha akkor sem jók a körülmények, akkor további 1 héttel toljuk az időpontot. 

Az első nap elég sokat kell menni nagyzsákkal, azonban korán indulva február közepén reálisan teljesíthető. A megadott távolságok és szintek csak tájékoztató jellegűek, mivel a nyári rendes útra lehet csak pontos számot mondani, így csak becsülni tudtam a télen optimális nyomvonal hosszát és a szintet, de túl nagy eltérés nincs.

Természetesen a túra útvonala változhat az időjárás és a hóviszonyok függvényében! Erről majd 5 nappal az indulás előtt döntök.

Túra nehézsége: Nehéz túra, fizikailag, technikailag és pszichésen is.   Mindenképp szükséges a túrázási tapasztalat és a jó állóképesség, illetve kitartás. Az első napi szintemelkedések igen komolynak számít (különösen télen). A terep nem mindenhol van kijárva (mély hó lehetséges), tehát nehezebb haladásra kell felkészülni. Az átlagos haladási tempónk emiatt lassabb lesz, mint egy hómentes túrán. Az is fontos, hogy csak akkor gyere, ha edzésben vagy: legalább hazai terepen rendszeresen túrázol, bringázol vagy futsz vagy ilyesmi. Ha nem túráztál már télen 2000 m körüli hegyeken, akkor ez a túra nem neked való! Ha tériszonyos vagy, semmiképp nem vállalhatod be ezt a túrát.

A hóviszonyokról: Pillanatnyilag (december 25-én) a Bilea-tónál 2000 m-en 70 cm hó van (10 km-re a túránk célpontjától). A hegy lábánál nincs hó. Arra számítok, hogy 1000 m alatt nem is látunk majd havat.

Felszerelés: Erre nem térek ki bővebben, a szokásos kárpáti téli felszerelésre van szükség, vélhetően tudjátok mire van szükség (voltatok már hasonló jellegű túrán), ha valami nem világos, akkor kérdezz!

Hótalp valószínűleg kelleni fog (ezt tudok szerezni ingyen), hágóvasra szükség lesz, jégcsákány erősen ajánlott.

Pénzügyek: román lei (RON) vagy inkább kártya (javaslom a Revolutot, előre váltani vele RON-t, mivel hétvégén drágább). Sok ATM-nél ingyenes vele a készpénzfelvétel, de kp. nélkül is meg lehet lenni. A szállást előre kell kifizetnem, így azt előlegként kérem majd tőletek. A többit majd utólag rendezzük.

A várható időjárás: Csak és kizárólag optimális körülmények között lesz megtartva a túra (komolyabb csapadék, viharos szél, erős felmelegedés kizáró tényező). Ha nem megfelelő idő várható, változik a túra időpontja. Erről 4-5 nappal a túra előtt döntök..

Aki szeretne jönni, mindenképp írjon nekem (vagy hívjon). Az, hogy itt az eseménynél bejelölöd, hogy "érdekel" vagy "ott leszek" az nem számít.
 

Ha kérdésetek van még, írjatok vagy hívjatok: +36 50 111 4604

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

herkulesfürdő
2024, április 27. szombat - 2024, május 1. szerda
Túravezető: Magyar Róbert
patrah.jpg
2024, május 11. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Svédország
2024, szeptember 7. szombat - 2024, szeptember 22. vasárnap
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel