Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Fogarasi-havasok

Téli mezőhavas.jpg
Időpont: 
2023, február 16. csütörtök - 2023, február 20. hétfő
Túravezető: 
zsoooc
Időtartam: 
5 nap, ebből 4 túranap
Szállás: 
menedékkunyhó
Utazás: 
saját vagy bérelt autóval

Tervezett időpont: 2023. 02. 16-20

Utazás: autóval (vagy hoz valaki autót vagy bérlek egy nagyobb kombit, amiben 5-en is elférünk). Az útiköltséget szétdobjuk egyenlő arányban, ahogy szoktuk. 

Max. létszám: 5, esetleg 6 fő

Szállás: egy éjszaka fizetős, rendes szálláson (kb. 6  ezer Ft/éj), a többi fűtetlen bivakkunyhókban (2 helyen)

Túraterv: Indulás 16-án délben Szegedről (erre a napra már úgyse lesz túra). Menetidő: kb. 6 óra pihenőkkel, határátlépéssel együtt, kényelmes tempóban. Érkezés a szállásra a kora esti órákban. Mivel másnap korán indulunk, ezért célszerű rendes szállást foglalni valamelyik közeli faluban. Sátrazással (de leginkább megfelelő hely keresésével) sok idő elmenne feleslegesen. 

  1. Túranap: Elindulunk fel a hegyre nagy zsákkal. A kiindulópont Lisa nevű falutól délre található. Kék jelzésen megyünk a Cataveiu nevű gerincen egy egyszerű, szabványos bivakkunyhóig  (2180 méteren). 12,5 km és 1500 m szint. Végig felfelé megyünk. Fontos, hogy korán induljunk. 

  1. Túranap: Tovább megyünk és elérjük a főgerincet a Cheia Bandei (2381 m) csúcsnál (3 km és 200 m szint megtétele után). Innen két lehetőségünk van: keletre vagy nyugatra menni. Ha megfelelőek a terepviszonyok és az időjárás, akkor kitérőt teszünk az Urlea 2473 méteres csúcsára. Ez oda-vissza 3,6 km és 200 m szint. Ezt követően nyugat felé megyünk a főgerincen egészen az aznap esti szállásunkig, ami pluszban 150 m szint és 2.3 km lesz a Coltu Balaceni és a Slanina csúcsok érintésével (végig a gerincélen haladva). Itt egy kicsit nagyobb bivakkunyhóban fogjuk tölteni az éjszakát a Kis-Szombatfalvi-nyeregben.

  1. Túranap: Továbbmegyünk a főgerincen nyugati irányban. A Galasescu-csúcsokat megmásszuk és optimális esetben még a Galbenele, illetve a Hartopul Ursului csúcs is beleférhet majd (hóviszonyoktól és kedvünktől függ meddig megyünk kis zsákkal). Ezt követően visszamegyünk a korábbi szálláshelyünkre a Cateveiu-gerincre és ismét ott alszunk (értelemszerűen itt már kitaposott úton megyünk). Napi táv: 14 km, szint: 990 m. 

  2. Túranap: Vissza a parkolóba és utazás haza. 12,5 km, 0 m szintemelkedés.

Mivel jól kitaposott úton fogunk lemenni, így haladni is fogunk rendesen. Várható érkezés Szegedre a kora esti órákban.

Fontos: olyan útvonalat választottam ki, ami igazán télies körülmények között is biztonságos, emiatt sajnos nem körtúra, de nem is tartalmaz olyan szakaszokat, amelyeket télen lavinaveszély miatt nem ajánlanak. Ebbők a szempontból télen az egyik legbiztonságosabb útvonal, ami felvezet a hegység északi oldalán a főgerincre. Ennek az az ára, hogy első nap elég sokat kell menni nagyzsákkal, azonban korán indulva február közepén reálisan teljesíthető. 

Természetesen a túra útvonala változhat az időjárás és a hóviszonyok függvényében! Erről majd 2 nappal a túra előtt döntök.

A hóviszonyokról: Pillanatnyilag (január 13-án) 2000 m-en 79 cm hó van (de nagyobb magasságban sincs több). A hóhatár 1200 m körül van (vélhetően 1000 m alatt nem is nagyon látunk már havat). Egyértelműen kijelenthető, hogy az ilyenkor szokásosnál sokkal kevesebb hó van a hegységben.

A felszerelésre nem térek ki bővebben, a szokásos kárpáti téli felszerelésre van szükség. Mivel tapasztalt túrázók vehetnék részt ezen a túrán, ők tudják mire van szükség (hótalpat tudok adni). Fontos, hogy aki nem volt még hasonló jellegű túrán, az inkább ne ezt a túrát válassza.

Aki szeretne jönni a túrára, írjon emailt vagy hívjon: +36 50 111 4604

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

kerékpárom.jpg
2024, július 13. szombat - 2024, július 21. vasárnap
Túravezető: Bíró Péter
Lazurifarcu.jpg
2024, július 13. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Radnai 2012 372
2024, augusztus 17. szombat - 2024, augusztus 20. kedd
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel