Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Magas-Tátra túrák

Magas-Tátra az Örvény-kőről 20170129.jpg
Időpont: 
2019, január 17. csütörtök - 2019, január 20. vasárnap
Túravezető: 
Bíró Péter
Táv: 
16.00km
Szint: 
800m
Időtartam: 
4 nap
Szállás: 
apartman 3-4 ágyas szobákban
Utazás: 
saját kocsikkal telekocsi rendszerben vagy 9 fős kisbusz

Szállás: Ždiarban Panzióban

Étkezés:egyénileg (konyhasarokban), ki mit hoz, vagy mit vásárol helyben

Kiutazás:telekocsis rendszerben (info: Békéscsabáról kb:420 km, kb.: 6-7 óra utazási idővel)

Békéscsabáról indul egy 9 fős kisbusz!

Túráink során a Magas-Tátra, Lengyel Tátra és Bélai Tátrát járjuk.

 
1. nap: 

2019. január 17-én csütörtökön, hajnali indulás Békéscsabáról kb: 4.30-kor, út idő kb.: 7 óra. Igyekszünk telekocsis rendszerben megoldani és kisbusszal. További autó a jelentkezők létszámától függően indul, együtt tovább haladunk.

Megérkezünk, az autókat az Ótátrafüred (Starý Smokovec, 1010m) tátrai villamos megállóhoz közeli parkolójában szeretnénk hagyni. GPS: N49.13807 E20.22141

A délutáni program a kiérkezés időpontjától és az időjárástól függ. A túrát legkésőbb 13.00-kor szeretném elindítani Tarajkára (Hreienok, 1285m) a megszokott módon siklóval vagy a zöld sáv turistaúton felmegyünk a mostani jégszobrokat megcsodálni.

A sikló felvonó költsége: Csak fel 8€, Csak le:7€, Retúr: 9€ Pénztárban bankkártyával is fizethető. Gyalogosan zöld turistajelzésen fel: 45p le: 30perc.

A jégszobrok megtekintése után indulunk szállásunkra pihenni.

 
2. nap:
Kuznicéből a Gáspár csúcs meghódítása gyalog és / vagy felvonózással. (időjárásfüggő) vagy Zakopáne sétáló utca utáni Gubalówka környéki túra.

Korai ébresztő után bőséges reggelit veszünk magunkhoz és indulunk autókkal Lengyelországba, Kuźnicébe: GPS: N49 16.807 E19 58.782 parkolóba

Útvonal: Kuźnice - Murowaniec menedékház - esetleg kitérő Gąsienicai-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620m) – Kuźnice

további túra a rendkívüli havazás miatt egyelőre elmarad. Helyette alternatív program lesz, melyről a már jelentkezők felé adok további tájékoztatást.

Gáspár csúcs (Kasprowy wierch, 1987m) – lanovkával?

Lengyelországban Zloty a fizetőeszköz, 1 Zloty kb.: 75Ft. Költőpénz: a Nemzeti parkba 5 Zloty a belépő, plusz hozz magaddal még némi pénzt, ha a menedékházban szeretnél enni-inni valamit, nem biztos, hogy kártyával tudsz ott fizetni.

az olcsóbb ár a kedvezményes (gyerek és nyugdíjas jegy)

Egy útra 55 pln / 47 pln

Retúr 69 pln / 59 pln

Túra után megbeszéljük a továbbiakat pl.: vacsorázunk a városban és utána indulunk a szállásunkra

3. nap

19-én szombaton egész napos túrázás:

A program a rendkívüli havazás miatt változik. Völgytúra lesz lengyelországi oldalon kedvező feltételek esetén.

 
4. nap

20-án vasárnap, bőséges reggelit veszünk magunkhoz, minden felszerelést, ruhát stb…bepakoljuk az autókba és elhagyjuk a szállást.

A Bélai-Tátra (Belianksé Tatry) és a Szepesi-Magura (Spišská Magura) között fekvő, a magyar turisták által is ismert és közkedvelt Zár (Ždiar) község keleti részén található Bachleda-völgybe (Bachledova Dolina) megyünk.

A parkolóban hagyjuk a gépjárművet és gyalog vagy (aki szeretne és amennyiben el is készül addigra a karbantartása) kabinos felvonóval is fel lehet menni a lombkorona tanösvényhez. Az alsó felvonóállomás 926m a felső 1180m magasan van menetidő kb.:20 perc. Gyalogosan 2 km 254m szintemelkedéssel és ez kb.: 45 perc. A lombkorona tanösvény egy a síparadicsomnál van.
 

A tanösvényre a felnőtt belépő 8 €, a gyerekek (3-14 év között) és az idősebbek (65 év felett) viszont kedvezményes áron, 6,5 € ellenében járhatják végig a tanösvényt. A felvonó díja felnőtteknek oda-vissza 7 €, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 5,5 €. A felvonó átalakításának befejezését 2018 decemberre igérték.
 

 

Ajánlott térkép: Vysoké Tatry M 1:2500 turistatérkép

A túrákra saját tapasztalataim és Nagy Árpád 250 tátrai túra túrakalauza segítségével állítottam össze.

 
 
Szállás Ždiarban panzióban 3-4 ágyas szobákban (vegyes elhelyezés várható) nem tudok biztosítani mindig külön szobát nemenként és korosztályonként, de ha lesz rá igény és mód, akkor megoldjuk.
 
Étkezés egyénileg, önellátó.
 
Szállás várható összege: 12 Euro körül
Szükség lesz Euróra is és Zlotyira is.
 
Előleget fogok kérni a szállásokra, mint máskor.
 
Kiutazás kis busszal és szükség esetén autóval.
 

Parkolásért fizetnünk kell, ezért kérem, hogy hozzon mindenki néhány €urót és PLN-t (Lengyel Zlotyi) kb: 10-10 €urót és PLN-t/ fő. Pénzt nem tudunk helyben váltani!

Ótátrafüreden és Zakopánéban lehet esetleg felvonózni, az aktuális részeknél utaltam a pénzösszegekre.

A Lengyel Nemzeti parkba 5 Zloty/fő a belépő alkalmanként.

Költőpénz, tetszés szerint.

Kiknek ajánlott a túra

A programra azokat a túratársakat várom, akik szoktak téli magashegyi túrákra járni, (akár a Biharba) aktív túrázók és a téli körülmények közt is képesek napi 14-16 km-t legyalogolni 800-1000 méter szintemelkedéssel. Továbbá nem retten meg az esetleges hágóvas és un. „macska” használatától sem. Mindenkinek kötelező hoznia magával és szükség esetén használni kell! (ha nem tudod mi ez az eszköz, kérem keress!)

Szükséges felszerelések*

Kötelező okmányok:
Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, ingyenesen a TB-nél kiváltható Európai Betegbiztosítási kártya (E111). Az utasbiztosítás megkötése kötelező, az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítást kérek! Olyan biztosításra van szükség, ami tartalmaz extrém részt és az esetleges helikopteres mentést is! Az utasbiztosítást igény esetén csoportosan is meg tudom kötni.

Mit hozz a programra:

Minden napra a túrára kis hátizsák elég, egy napi élelem és legalább 1-1,5 liter termosz tea, kényelmes, réteges, meleg ruházat, téli körülmények közé való és megfelelő vízálló bakancs (utcai bakancs nem jó), fejlámpa+pótelemek, jókedv, váltóruha, naptej, arcvédő maszk, síszemüveg, napszemüveg, sapka 2db, kesztyű 2pár, hótalp (nem biztos, hogy mindenkinek tudunk biztosítani), "macska" vagy hágóvas kötelező (túrákon való feltétel), túrabot vagy jégcsákány, lavina jeladó (pieps).

Nagyon fontos a megfelelő öltözködés a meleg ruházat (tartalék száraz zokni, felső ruházat) a megfelelő energia és folyadékpótlás, a felsorolt eszközök megléte, a biztosítás és a mobiltelefonok, gps-ek, lámpák akkumulátorai feltöltöttek legyenek, mert télen korábban sötétedik!

A szállásra: papucs, törölköző, tisztálkodó szerek stb…

A túra során várható nehézségek, a túrázóval szemben követelmények*:

Téli körülmények várhatók, hóesés, hideg levegő, szél, napsütés egyvelege előfordulhat.

Hogyan kaphatunk segítséget a hegyek közt szükség idején Szlovákiában?

Szlovákiában a hegymentők a +421 18 300 számon érhetők el. Ezeken kívül a 112-es nemzetközi segélyhívó számot is érdemes előre elmenteni a névjegyzékben.

Lengyelországban: +48 601 100 300 vagy a rövid: +48 985

Amennyiben a fenti számok közül felhívjuk valamelyiket, és létrejött a kapcsolat, tegyük a következőket:

- Mutatkozzunk be.

- Amennyire csak lehetséges, próbáljuk meghatározni a helyzetünket.

- Mondjuk el, mi történt.

- Mondjuk el, hány ember van velünk, mennyi sérült van, került-e valaki eszméletlen állapotba, valamint a hívás előtt próbáltunk-e már a sérülteket bármilyen formában elsősegélyben részesíteni.

- Tájékoztassuk a hegyimentőket, hogy abban a pillanatban van-e valaki közvetlen életveszélyben.

Ne feledjük, hogy a beszélgetést mindig a hegyimentőknek kell befejezni a bejelentés nyugtázásával.

Abban az esetben, ha nincs megfelelő térerő, próbáljunk SMS-t küldeni a +48 601 100 300 számra a fenti adatokkal.

Nemzetközi segélyhívó jelzés

Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk használni a mobiltelefont, hasznos lehet egy elemlámpa vagy egy síp. A hegyvidéki területeken használható nemzetközi segélyhívó jelzés 6 sípolás vagy fényjelzés percenként (vagyis 10 másodpercenként egy jelzés). Ezután következik egy perc szünet, majd megismételhetjük a jelzést. Erre a jelzésre a válasz 3 sípszó vagy fényjelzés percenként, vagyis 20 másodpercenként egy jelzés. Manapság egyes hátizsákokat már a mellkasi övbe beépített síppal együtt hoznak forgalomba a gyártók.

Újabb módja annak, hogy segítséget hívjunk, ha segítségért küldünk lehetőleg két olyan embert a velünk együtt túrázók, vagy az éppen arra járó idegenek közül, akik megfelelő információval rendelkeznek a baleset helyszínéről, valamint az áldozatok, sérültek számáról. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk az áldozatot felügyelet nélkül, még akkor sem, ha a nehéz terepen csak szóban tudjuk tartani vele a kapcsolatot.

Helikopteres mentés

Amint meglátjuk a közeledő helikoptert, erősítsük meg számukra, hogy szükségünk van-e segítségre. Ezt a karjaink különböző testhelyzetbe történő helyezésével tehetjük meg.

Igen, segítségre van szükség – mindkét karunkat felemelve Y betűt formázzunk a kezünkkel.

Nem, nincs szükség segítségre – egyik karunkkal lefelé mutatva, másikat pedig felemelve N betűt formázzunk a kezünkkel.

Ne feledjük! – A hegyimentők minden bejelentés után azonnal indulnak a hegyekbe. Soha ne éljünk vissza a hivatástudatukkal, mert lehet, hogy amikor indokolatlanul hívjuk őket, valakinek valóban szüksége lehet a segítségükre!

 
Többen jelentkeztetek már! A helyek fogynak, rövid határidő miatt, ha szeretnél jönni, kérem e-mailben jelezd 2018.12.05-ig

a petyabiro@gmail.com  e-mail címre várom.

Jelentkezésedet az előleg befizetésével fogadom el, az az a szállásdíj befizetésével!

Programváltozás jogát fenntartom!

 

Kérjük, hogy jelentkezéskor adja meg nevét, (több jelentkező esetén mindegyikük nevét) e-mail címét, és telefonos elérhetőségét!

A jelentkezéssel elfogadja, hogy a túra során a túravezető utasításait betartja. . A túra programváltozás jogát fenntartom! (Időjárás, egyéb körülmény.)

Mivel elképzelhető, hogy többen fotózunk, videózunk….

Minden résztvevő a túrán/programon való részvételével hozzájárul, hogy ezen a rendezvényen készült film-, és képanyagokban szerepelhet, és ezeket az anyagokat a szervező publikálási, egyesületi reklámcélra szabadon felhasználhatja. A túrázó ezért ellenszolgáltatást nem kér.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Havas táj
2024, február 17. szombat
Túravezető: Fodor Józsefné Anita
Tél.jpg
2024, március 1. péntek - 2024, március 5. kedd
Túravezető: zsoooc
kakasmandikó.jpg
2024, március 9. szombat
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel