Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Kirándulás a Karácsonyra készülődő Temesvárra

Temesvári karácsony.jpg
Időpont: 
2018, december 16. vasárnap
Túravezető: 
Varga Sándor
Táv: 
7.00km
Szint: 
0m
Utazás: 
49 fős busszal

 

Egy kis Temesvár környéki nézelődést követően érkezünk a városba. A bájos Temesvárt gyakran emlegetik „kis Bécsként”, és valóban, az osztrák hatások egyértelműen fellelhetők az építészetben, a gasztronómiában és a kultúrában is. Érdemes gyalog felfedezni, terei valóságos építészeti gyöngyszemek. Belvárosa a gyalogos forgalomnak van fenntartva; legjobban talán az alkonyat áll neki, ilyenkor egy pohár forralt borral sétálgathatunk a fények között. Ez a város a Trianon előtti Magyarország legmodernebb vidéki városa volt, ma is sok gyönyörű palota emlékeztet arra az időszakra.

Megtekintjük a református templomot, ahonnét a forradalom elindult 1989-ben, amikor a temesváriak élőlánccal vették körül az épületet, így próbálták megakadályozni a Securitatét, hogy elvigyék Tőkés Lászlót és feleségét. Sétálunk a Béga-part gyönyörű parkjaiban, különösen a Rózsák Parkjában, megnézzük az Opera tér felújítatlanul is impozáns szecessziós házait, elsétálunk a Hunyadi vár mellett, járunk a Jenő tér környékén, felkeressük a Losonczi teret, ahol már megújulva gyönyörködhetünk a barokk palotákban, sétánkon a Mária Terézia-bástyánál fordulunk vissza, hogy belevessük magunkat a Karácsonyi vásár forgatagába.

Temesváron mindössze tizenkét éve szerveznek karácsonyi vásárt. Több mint száz faházikóban árulják a kereskedők termékeiket: karácsonyi díszeket, hagyományos termékeket, kézműves tárgyakat, játékokat és akár illatos olajokat és parfümöket is lehet vásárolni. Nem hiányozhatnak az ínycsiklandozó hagyományos gasztronómiai finomságok, melyeknek nem lehet ellenállni. Igazi, hamisítatlan recept alapján készített székely kürtöskalács, házi készítésű sütemények és kalácsok, frissen préselt gyümölcslevek, fahéjjal ízesített tea és forró csokoládé. És aki jobban bírja a „lélekmelegítőket”, az feltétlenül kóstolja meg legjobb fűszerekkel ízesített pálinkát és forralt bort, melyekhez kitűnően társulnak a székelyföldi finomságok rostélyon sercegve vagy üstben bugyogva. Fontos részét képezi a vásárnak az 50 ezer apró körtéből álló kupola, mely alatt érdemes fényképet csinálnunk magunkról, itt a selfie ideje.
A kupola alatt, mely baldachinként borul fölénk, vetünk egy búcsúpillantást a városra és visszaindulunk.

Tervezett indulás Békéscsabáról: 7:30-kor,
18 órakor indulunk vissza Temesvárról, hogy élvezhessük a vásár esti fényeit is.
21:00 után érkezünk.

A határt Battonyánál lépjük át.

Szükséges felszerelések:
személyazonosító igazolvány vagy útlevél, költőpénz igény szerint, (közösen nem megyünk belépődíjas helyre)

Várható költség: 3000 Ft

Jelentkezés e-mailen: varga67sj(kukac)gmail.com

A busz betelt.

Kérjük, hogy jelentkezéskor adja meg nevét, e-mail címét és telefonos elérhetőségét! (Több jelentkező esetén mindegyikük nevét)

Az egyesület túráin mindenki saját felelősségre vesz részt. A túrákon fizetendő költségtérítés biztosítást nem tartalmaz. Érdemes lehet egyénileg utas- és/vagy sportbiztosítást kötni. Mivel külföldön járunk, ezúttal is rendelkezzetek Európai Egészségbiztosítási Kártyával, ami ingyenesen váltható ki. 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Havas táj
2024, február 17. szombat
Túravezető: Fodor Józsefné Anita
Tél.jpg
2024, március 1. péntek - 2024, március 5. kedd
Túravezető: zsoooc
kakasmandikó.jpg
2024, március 9. szombat
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel