Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
70%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 90

Bihar-hg. időjárása

Kirándulások az Erdélyi Szigethegységbe

Kirándulások az Erdélyi Szigethegységbe

Kedves Olvasó!

Jelen tájékoztató azt a célt szolgálja, hogy információt nyújtson mindazok számára, akik talán már fontolgatják, hogy útnak indulnak és felkeresik a gyönyörűséges erdélyi és partiumi tájakat. Bízunk benne, hogy jelen kis írásunkkal, amely a teljesség igénye nélkül készült, segítséget nyújthatunk Önöknek!

 

Az Erdélyi Szigethegységelnevezés a Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyenyed, Déva, Arad városok között elterülő hegyvidék együttes jelölésére szolgál. Közepén található a Bihar-hegység, amelyet minden oldalról hegyvonulatok vesznek körül. Nyugaton a Királyerdő-hegység és a Béli-hegység, délen a Zarándi-hegység és az Érc-hegység, keleten pedig a Torockói-hegyek és a Gyalui-havasok, míg északon a Vlegyásza, a Meszes és a Réz-hegység határolják. Az Erdélyi Szigethegység legmagasabb csúcsa a Nagy Bihar, amely 1849 méter magas.

Megközelíthetőség:

A Szigethegységben számos kiránduló- és túrázóhely található, amelyek leginkább személygépkocsival közelíthetők meg, és akár egynapos kirándulásokra is érdemes nekiindulni. Békés megyéből több útvonalon lehet megközelíteni az Erdélyi Szigethegység kirándulóhelyeit.

Az egyik útvonal: Méhkerék-Nagyszalonta-Nagyvárad-Kolozsvár. Egy másik megközelítési irány: Méhkerék-Nagyszalonta-Belényesi medence. Amennyiben pedig a gyulai határátkelőnél kelünk át a határon, a Gyula-Kisjenő-Borosjenő-Halmágycsúcs útvonalon át közelíthetjük meg úticélunkat, vagy pedig Arad érintésével, a Maros völgyében kelet felé haladva.

Gyulától akár 130-150 km távolságra nem mindennapi helyeket láthatunk (jégbarlangok, hatalmas vízesések, szurdokok, várromok stb.).

Fontosabb kirándulóhelyek és látnivalók:

Bihar-hegység
 

A legszebb és leginkább vadregényes hely a Bihari-hegyekben a fenyőerdőktől koszorúzott Pádis fennsík karsztvidék. A számtalan látnivaló közül a legfontosabbak: Csodavár, Szamos-bazár, Eszkimó jégbarlang, Mócok temploma, Galbena-szurdok.

Útközben meglátogathatjuk a csodálatos szépségű Medve barlangot is. Ez a tájegység kb. 150 km távolságra van Békés megyétől, és a Sarkad-Nagyszalonta-Belényes-Boga völgye útvonalon közelíthető meg személygépkocsival.

A Bihar-hegység egy másik közkedvelt kiránduló- és túrahelye Biharfüred, amely hasonló távolságra esik Békés megyétől, mint a Pádis-fennsík. A főbb látnivalók Biharfüred környékén: Csodaforrás, a Nagyhavas és környéke, Ördögmalom-vízesés, Nagy Phaeton-vízesés, Jád-völgye.

A Bihar-hegység déli részén található az Aranyos-völgye, amely az ún. Mócvidék központja. Itt találjuk a Rozsda-szakadékot, a Vércsorog-vízesést, a Szkerisórai-jégbarlangot és a télen sokak által látogatott aranyosi sípályát. Az Aranyos völgyének keleti részén található Bélavára, amely nem ember alkotta építmény, hanem sziklatoronyos és sziklaomlásos képződmény.

Rendkívül látványos vízesések találhatók a Fekete-Körös forrásvidékén Biharmezőn, amelyek tavasszal, a hóolvadás idején a legszebbek.

Királyerdő-hegység

A hegység legismertebb látnivalója a Révi- és a Sonkolyosi-szoros. Akár egynapos kirándulások megszervezésére is alkalmas ez a terület.

A Révi-szorosban meglátogathatjuk a Zichy-barlangot és túrázhatunk a sziklaszoros turistajelzésekkel ellátott ösvényein.

Réven néhány, ma is működő fazekasműhely is található.

A Sonkolyosi-szoros szintén látványos hely, és a Nagy Magyar-barlangban érdekes kiállítást tekinthetünk meg az ősember használati eszközeiből. Itt található Európa egyik leghosszabb barlangja, a Szelek barlangja is.

A Királyerdő-hegységben, Belényes felől közelíthetjük meg a mézgedi (meziádi)-cseppkőbarlangot. Útközben érdemes megállni Magyarremetén, ahol freskókkal díszített Árpád-kori templomot láthatunk.

Béli-hegység

A Béli hegység fő látványossága Menyháza üdülőhely, amely a gyulai határátkelőtől mindössze 100 km távolságra található. Régi gyógyfürdője jelenleg felújítás alatt áll. Útközben érdemes megállni és megnézni a borosjenői és a déznai várat.

Zarándi-hegység

Ez a vidék kiválóan alkalmas egynapos utakra. Kellemes kirándulást tehetünk Arad, Lippa, a solymosi vár, a ménesi borospincék és a világosi vár érintésével, amely akár egy nap alatt is bejárható.

Torockói-hegység

Az országhatártól mintegy 300 km-re található a Torockói medence, amely mind a népi kultúra, mind pedig a természetjárás szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Legfontosabb látnivalók: a jellegzetes torockói falukép, Torockószentgyörgy vára, Székelykő.

A torockói hegyek északi részén találjuk a Tordai-hasadékot, a tordai sóbányát és számtalan látványos sziklaszurdokot.

Vlegyásza-hegység és környéke

A Vlegyásza-hegység legmagasabb csúcsa a Vigyázó (1836 m), a közelben található a Rekiceli-vízesés, valamint Sebesvár romjai.

A hegység lábánál terül el a Kalotaszegi medence, amely népviseletéről és magyar népi kultúrájáról híres.

Magyar történelmi és kulturális emlékek

Az Erdélyi Szigethegység peremén számos olyan város és kisebb település található, amely a magyar történelem és kultúra szempontjából nagy jelentőséggel bír. Példaként hadd említsünk néhányat: Arad, Déva, Gyulafehérvár, Nagyenyed, Torda, Kolozsvár, Nagyvárad, Nagyszalonta.

A fentieken túl, rendkívül sok látnivaló található az Erdélyi Szigethegységben és annak környékén. Ezt a kis ismertetőt kedvcsinálónak szántuk, a részletesebb tájékozódáshoz szükséges az, hogy az ide vonatkozó térképeket és irodalmat áttanulmányozzuk.

 

Kívánjuk, hogy sok szép kirándulásban és élményben legyen részük!

 

Az utazáshoz és túrázáshoz szükséges térképek

  • Erdélyi Szigethegység térkép
  • Bihar-hegység térkép
  • Pádis-fennsík karsztvidék térkép
  • Királyerdő-hegység térkép
  • Torockói-hegység térkép (Északi és Déli rész)

Tájékozódást segítő kiadványok:

·         Mátyás Vilmos: Bihar-hegység turistakalauz

(Sport Kiadó, Budapest, 1987)

·         Mátyás Vilmos: Utazások Erdélyben

(Panoráma Útikönyvek, Budapest, 1990)

·         Erdély hegyei sorozat kötetei

(Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Csíkszereda):

-          Bihar-Vlegyásza (5., vagy a bővített 20. kötet)

-          Királyerdő-hegység (17. kötet)

-          Torockói-hegység (9. kötet)

·         Mészáros László: Erdély természeti kincsei

(Officina’96 Kiadó, Budapest, 2002)

·         Koszta-Nagy István: Erdély (Cartographia, 1998)

·         Erdélyi túrák (Kornétás Kiadó, Budapest, 2002)

 

Hasznos honlapok:

www.erdelyiturizmus.hu

www.erdelyiszigethegyseg.lap.hu

www.padisinfo.hu

www.kalotaszeg.hu

www.eke.ro

http://www.dimap.hu/cgi-bin/onlineterkepbolt_frame.cgi

www.csabaibihargok.hu

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

spartacus.jpg
2021, november 13. szombat
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel