Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
3%
Összes szavazat: 89

Bihar-hg. időjárása

Kékes körtúra

Mátra.jpg
Időpont: 
2019, szeptember 21. szombat
Túravezető: 
Szabó Sándor
Táv: 
12.00km
Szint: 
490m
Időtartam: 
6 óra
Utazás: 
49 fős autóbusszal

Útvonal, oda: 215km,  Békéscsaba-Szolnok- Mátraháza-Kékestető, 
és vissza

Indulás: 5:00-óra: Békéscsaba, Csaba center- Jókai úti buszmegálló.
Érkezés: kb. 21:00-óra.

A túra jellege:

Közepesen nehéz körtúra jól jelzett turistautakon. A túra vége felél meredek kaptató,( de kibírható) a Kékes-tetőre. A túrán vízvételi lehetőség nincs , büfé csak a Kékestetőn.

Tervezett túraútvonal:

A Túra indulási pontja a Kékestetőről az országos kék túra vonalán. Az első szakasz hatalmas sziklarakások, kőtengerek közt enyhén lejtve ereszkedik a Kékes platójáról lefelé és kényelmes, füves, sziklákkal övezett utunk kibukkan az Erzsébet-szikla tetején lévő keresztel is jelölt szép, napos tisztásra. A gyepes plató széléről káprázatos panoráma nyílik a Mátra északi vidékére,  Parádi- medence falvaira . Hullámos gerinc élen vezet tovább ösvényünk és pár perc alatt  érjük el a Sas-kő (898m) zord, sziklás, vadregényes sziklatornyát.A csúcson az I. vh.-ban elesett turisták emlékoszlopát találjuk. Az emlékmű elől szép kilátás nyílik észak felé, tiszta időben még a Magas-Tátra is felcsillan. Egy kőmorzsalékos ösvényen ereszkedünk lefelé a Kis- Sas-kő(830m) gerincén egy szép bükkös részen, amin a Disznó-kő(800m) fantasztikus kilátást adó szikláira jutunk ki. Tovább folytatva utunkat a déli irányban kanyargó kék és sárga jelzésen, majd élesen balra fordulunk a sárga jelzésre, a Rákóczi turistaútra, enyhén lejtős szakaszon, mohás sziklatömbök közt érünk ki a  Disznó kő alatt futó erdészeti köves útra, a Hurok útra. A műút egy nagykanyart ír le, átmegy egy hangulatos patak völgyön, majd egy útjelző táblánál a sárga keresztjelzést követve elhagyjuk a műutat és egyre emelkedve folytatjuk utunkat a Gabi- halála néven ismert kúpig (772). A Kékes északi oldalában oldalazva haladunk tovább és utunk megkerüli a Kékes nyugati nyúlványát, a Sombokor lefutó gerincét. Visszatérünk a sárga jelzésre és túránk legmeredekebb része kb: egy húsz perces kaptató következik, egy szép, napos, erdei tisztásra érünk ki, ahonnan   rövid sétát teszünk egy kilátóhelyre. Végül pedig enyhe emelkedővel felérünk hazánk tetejére a Kékes-tetőre.  A túránk során végig élvezhetjük a gyönyörű bükkerdő nyugalmát.  

Várható költség: 4000 Ft ( tervezett létszám esetén 48-49 fő).

Szükséges felszerelés:

  • stabil strapabíró, bokát tartó túrabakancs, vagy túracipő
  • időjárásnak megfelelő öltözködés, egy szél és vízálló dzseki nagyban növeli a komfortérzetünket
  • egy napi élelem, innivaló min: 1,5-2 liter
  • javasolt a túrabot használata

Jelentkezni lehet a szabo58sanyi@gmail.com e-mail címen, több jelentkező esetén mindenki nevét legyenek szívesek megadni.

Az egyesület túráin mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrákon fizetendő költségtérítés biztosítást nem tartalmaz. Érdemes lehet egyénileg utas- és/vagy sportbiztosítást kötni.  

Üdvözlettel:

Szabó Sándor
túravezető
06/20/2-333-551

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Lillafüred.jpg
2020, március 7. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Ponor virággal.jpg
2020, április 18. szombat
Túravezető: Pap Attila
Magyarvista cifraszoba.jpg
2020, április 25. szombat - 2020, április 26. vasárnap
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel