Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
70%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 90

Bihar-hg. időjárása

Királykő túra

kiralyko.jpg
Időpont: 
2018, július 26. csütörtök - 2018, július 29. vasárnap
Túravezető: 
Bánáti Aliz
Táv: 
17.00km
Szint: 
1700m
Időtartam: 
12 óra
Szállás: 
menedékház
Utazás: 
autókkal

Királykő-hegység A Királykő a Déli-Kárpátok legkeletibb hegysége. Egyike a legimpozánsabb csipkézett mészkőszirtekből és tornyokból álló felboltozódásoknak Erdélyben. A Barcasági-medence DNY-i végéből emelkedik ki, minden átmenet nélkül. Határai: É-on a Barca, K-en a Tölcsvár-Rukkor (Bran-Rucar) hegyközi folyosó, mely a Bucsecs-hegységtől választja el D-en és DK-en a Dimbovita völgye, Ny-on a Tamás-átjáró (Culoarul Tamasului) mely a Fogarasi-havasoktól választja el. Nevezték már a Kárpáti mészkőszirtek óriásának is, fenséges királyi megjelenése miatt.

XII. századbeli Királyköve erődítményt (Königstein) találunk itt, Podul Dambovitei felett egy mészkőszirten megnézhetjük ennek maradványait (Cetatea de la Rucar), melyet valószínűleg a XII. század elején a német lovagrend emelt, s innen kaphatta a Királykő hegység (Muntii Piatra Craiului) a nevét.

Megközelítése:

Brassó-Barcarozsnyó (Rasnov)-Zernyest (Zarnesti). Zernyestben már jelzik a Plaiul Foii turistaközpontot, de még 13km-es kőfelszórásos úton kell haladnunk.

A jelenlegi menedékházat 1937-ben építették, mostani befogadó képessége 110 személy, 2-6 ágyas közös szobákban. Sátrazási lehetőség is van a patak mentén.

Túra:

Plaiul Foii menedékház 849 m - Spirla menedékkunyhó (Refugiul Spirla) 1420 m - Grind-nyereg (seaua Grind) 2210 m Pásztor-csúcs (La Om) 2238 m - Pap-völgyi-csúcs (Vf. Padina Popii) 1970 m - Diana védkunyhó (Refugiul Diana) 1510 m - Plaiul Foii mh. 

vagy a Kiskirálykő felől (Curmatura  mh. 1470 m, Zernyesti-szoros felől)

Ivóvíz csak a völgyekben található!!

Mindenféle időjárásra fel kell készülni, perceken belül változhat az idő. Esőkabátot, meleg ruhát, sapkát, kesztyűt nagyon ajánlott hozni. A Királykőn a magashegyi időjárás jellemvonásai érvényesülnek.

Jelentkezni július 10-ig lehet,

aliz.banati@gmail.com

A változztatás jogát fenntartom!

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Galbina.jpg
2022, szeptember 3. szombat
Túravezető: Szabó Sándor
Magas-Tátra 2021.
2022, szeptember 7. szerda - 2022, szeptember 11. vasárnap
Túravezető: Bíró Péter
Téli fenyők.jpg
2022, december 27. kedd - 2023, január 1. vasárnap
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel