Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
3%
Összes szavazat: 89

Bihar-hg. időjárása

Csodavár

Csodavár.jpg
Időpont: 
2018, július 7. szombat
Túravezető: 
Szabó Sándor
Táv: 
15.00km
Szint: 
400m
Időtartam: 
7-8 óra
Utazás: 
50 fős busszal

Útvonal busszal: Békéscsaba- Gyula- Sarkad Méhkerék (határátkelő)- Nagyszalonta- Tenke- Belényes- Vasaskőfalva-Szkarica-nyereg. kb: 150km és vissza.

Indulás: 5,00-óra: Békéscsaba, Csaba Center - Jókai úti buszmegálló.

Felszállási lehetőség: 5:15-óra Gyula Vasútállomás.

Érkezés: kb. 22-óra.

Tervezett túraútvonal:  Szkarica-nyereg -  Glavoj-rét - Csodavár - Galbena-szírt- Eszkimó jégbarlang - Fekete-tó (Bársza-katlan)  - Szkarica-nyereg
kb. 15 km

A Csodavár – Pádis (Bihar-hegység) Európa  leglátványosabb karsztjelensége, tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas, három részből álló 150 méteres sziklafalakkal körbevett katlan (sziklagödör), amely a barlangok tetejének (töbrök) beszakadása révén jött létre. A Glavoi réttől alig, félóra alatt elérhető térsége. A Csodavárban jelennek meg a pádisi források vizei, hogy rövid barlangi szakasz után ismét a föld mélyén haladjanak tovább a Galbina felé. A katlanba való lejutás a sziklába rögzített fogódzkodók segítségével lehet óvatosan leereszkedni, a közel 80 méter magas barlangi főbejárat Pádis egyik jelképe.

Drótkötelek segítségével ereszkedünk be a Csodavárba. Ez a rész szédülés mententességet igényel. Tériszonyosoknak nem ajánlott.

A következő csodálatos hely amit meglátogatunk utunk során a Galbena-szirt 1234 tfm, a fennsík szélein pazar kilátás nyílik a mélyben fekvő erdőkre, szikláiról egészen a hegyvidék legmagasabb csúcsáig 1848 méteres Nagy-Biharig pásztáztatjuk a tájat.

A Pokol Tüze, vagy Eszkimó barlang a következő látványosság, egy kicsiny barlang két teremmel (sajnos nem látogatható). Az elsőben látható a hatalmas jégtömb, a terem teteje beszakadt és így kellő fény hatol be a terembe, megvilágítva a jégképződményeket.

A Bársza-katlan (1050 tfm) egy 2,5km2 területű zárt medence, mely minden oldaláról csak meredek gerincen átkelve közelíthető meg. A belsejében hatalmas barlang rendszer található, mivel három nagy barlangja kapcsolatban áll egymással(a barlangokat nem látogatjuk meg). Elhaladunk néhány víznyelő mellett, majd körbejárjuk a Feneketlen-tó víztükrét. A kis méretű és lefolyástalan függő tó vizének sötét színe a benne felhalmozódott sok szerves anyagnak köszönhető. Tovább túrázva  kijutunk a Szkarica-nyeregbe ahol a busz vár ránk.  

Várható költség: 3000 Ft ( tervezett létszám esetén 45-49 fő).

Szükséges felszerelés:

  • érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél a határátlépéshez
  • stabil túracipő, vagy túrabakancs
  • esőkabát, 
  • időjárásnak megfelelő öltözködés (+ váltóruha, ami a buszon marad)
  • egy napi élelem, innivaló min: 1,5-2 liter

A túrához elvileg nem szükséges lei-t váltani, de ha van, hozzuk magunkkal, ugyanis Nagyszalontán és Vasaskőfalván lesz lehetőségünk kávé, és a jól megérdemelt sör elfogyasztására. 

Jelentkezni lehet a szabo58sanyi@gmail.com e-mail címen, több jelentkező esetén mindenki nevét legyenek szívesek megadni.

Üdvözlettel:

Szabó Sándor
túravezető
06/20/2333551

Az egyesület túráin mindenki saját felelősségre vesz részt. A túrákon fizetendő költségtérítés biztosítást nem tartalmaz. Érdemes lehet egyénileg utas- és/vagy sportbiztosítást kötni. Mivel külföldön túrázunk ezúttal is rendelkezzetek Európai Egészségbiztosítási Kártyával, ami ingyenesen váltható ki.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 4 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

rafting a Csernán
2021, március 27. szombat - 2021, március 28. vasárnap
Túravezető: Magyar Róbert
herkulesfürdő
2021, május 1. szombat - 2021, május 5. szerda
Túravezető: Magyar Róbert

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel