Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
70%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 90

Bihar-hg. időjárása

Vénasszonyok nyara a Bihar főgerincén

Esemény dátum: 
csü., 2017-08-31

Amolyan kedvcsináló a közeledő őszre
 
Néhány éve történt, hogy Magvető havának ezen a szombatján, olyan képeket hoztunk haza kedvenc hegyvidékünk magaslatairól, melyet addig még nem éltünk meg, pedig évek óta járunk s kelünk lent és fent, csodás domborzatain!
 
Mivel az idő járkálásának tudományát kissé megismertem a közelmúltban, láttam már jó előre, hogy arculata pazar élménnyé fogja formálni túratársaimnak is, ezt az október eleji magaslati sétát. A túra előtti napokban egy szép anticiklon ( magas nyomású légköri képződmény ) ölelte körbe a Kárpát- medencét. Ilyenkor a frontok messze elkerülik az adott környéket, és optimális, a természetjárásra tökéletes időjárás alakul ki körültünk!
A hajnal vacogós és csípős, a növényeken ezüstösen csillog a dér, a Napkelte éles kontúrú. Ahogyan egyre magasul a Napkorong, messze ellátni a horizont mentén, ilyenkor fellelhető a távolabbi hegyek gerince is. Mikor delelőre közelít az idő, levehető egy réteg a ruházatból és olyan nagyon jól eső érezés a nap melengető sugárain az időt eltölteni! A levegő tisztaságával, a messze elláthatósággal, a csend nyugalmával, és a színes lombhullatók ezerféle tündöklésével betelni tán nem is tudsz egész nap!
Ilyen nap várt csapatunkra, e napon, a Napon!
 
Már ahogyan elindultunk a busszal, a Napkeltét megelőző fények élesre húzták a keletre magasodó Béli- és Bihar- hegység gerincéleit, ezzel ámulatba kergetve ébredező szemeinket!
A Belényesi- medencében kisebb pihenőre álltunk csak meg, és kóstoltunk bele a hegyek közelében a dérlehelte levegő ízébe. Ahogyan emelkedünk fennebb a hegységbe, hangulatunk is emelkedett szépen lassan, de biztosan!
Biharfüredre (1102m) érve alig vártuk, hogy kilépjünk a hegyre! Hetvenöten vágtunk neki a nem rövid de annál hosszabb útvonalnak, mely Bihar- hegység szerte híres a kilátópontjairól is. Utunk elején a magasabb részek felé emelve fejönket, havat talált tekintetünk. 
Itt már október elején megeshet, hogy az első hó leeshet! Így történt most is. Ezzel a tájképet még szebbre varázsolva, ugyanis a lombhullató fák sárgája felett foltos havas képet találtunk. Gombákból sem volt hiány, egy - egy szebb példányát, köréjük feküdve kapták lencséjük végére a csapat tagjai. Ullyan csodálatos volt itt erdő és magaslat, mélykék ég és hangulat egyaránt, hogy bámulva estünk az ámulatba!
A Mező- havas széles cipó formájú csúcsán (1627m) az emelkedő kisebb küzdelmei után, hógolyózni támadt kedve a hölgyeknek, mely messze hallatszó nevetésbe szakadt. Lábaink alatt hevert a hegység nyugati része, a pompás őszi színvilág számos árnyalatával, melynek mélységeibe elmerengni csak úgy lehet, hogy egy kicsit félre vonul az ember, és szüntelenül tekintget kifelé önmagából. 
Rendkívüli a Hegyek magaslata! 
Egy ily pontról való széttekintés roppantott nagyszerűsége a természetnek! Ha ott lehetsz ilyen helyen, az lehetetlen, hogy ne ébresszen benned költői gondolatokat, ha egy magaslatra való küzdelmes út végén körkilátást élsz át, eltelít a fáradság és látvány egyvelege. 
Mosoly fagy az arcodra, és ámult tekinteted árad a körülted elterülő világ felé. 
Ilyen gondolatok járnak véled az úton, ez bizony így van!
Tovahaladva déli irányba a lankás gerincen épp délidőre értük el utunk végpontját, a Szegelet- havas kisebb piramisra hasonlító csúcsát (1657m). Innen lelátni az előtérben elterülő Pádis- fennsík szétszórt fenyőkkel tarkított hullámzó síkjára, melyet a közeli háttérben uralt a Nagy- Bihar csúcsa (1849m), a messzi háttérben pedig a Kárpátok főgerince, melyben felismertük a Szárkő (2190m ) tömbjét, és a Fogarasi- havasok csipkézett gerincének egy jelentős részét is! Ezek a tekintélyes gerincek szépen fölé magasodtak a mélyebb völgyekbe szorult, amolyan lepelt képező párásabb rétegeknek! Szemeinknek is alig hittünk, ugyanis igen kivételes időjárási helyzetnek kell kiépülnie ahhoz, hogy a Biharból láthassuk a Kárpátokat! Évente csak néhány nap foghatod ki, persze ha éppen arra jársz! Jókor, jó helyen! Voltunk mi is...!
Itt, e remekszép hegyen, előpakoltuk a jóféle hazai falatot, hol messzebb a Kárpátok képezett falat ott !
 
Lassan megebédeltünk, hogy legyen erőnk a visszavezető útra! Ereje teljében voltunk ekkor, mindenki! Amit megélsz a Hegyen, annyira körbejárja testedet, hogy nem is lehet másról beszélni egész álló napon át. Egymásnak szavába vágsz, gondolatunkat kitölti a látvány, agyunk állandóan azon dolgozik, hogy megformálja a szavakat, melyeket megélsz. Miközben végiglépegettünk az utat vissza felé, egy magasan fekvő tisztáson jártunk, mikor a Napkorong bukott a horizont alá. Napnyugtát fentről nézni sem felejtendő pillanat. Érdemes úgy igazítani utad jártát, hogy fent légy még magasan mikor az este eljön, persze ha ismert úton jársz. Mi ismerjük ezt az utat, hiszen évente többször járunk erre. Gyakran vonz magához e Hegy, legyen az a négy évszak bármelyik hétvégéje, hiszen itt lel lelkünk igazi csemegére!

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

spartacus.jpg
2021, november 13. szombat
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel