Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
70%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 90

Bihar-hg. időjárása

Ehető fű-fa-erdő!

Kedvcsináló az egészség megőrzéséhez.

Itt a tavasz, sokan sokfelé kirándulunk, járjuk a hegyeket erdőket. A talajon, az avarban, sok szép növény bújik a napocska hatására, szebbnél-szebb virágok tarkítják a tájat. Sokan bizonyára ismerik is őket, de kevesebben tudják, mennyi ehető növény és gyógynövénynek van most szezonja. A kék ibolya szirmai ehetők, és kandírozva tartósíthatók, irány az erdő gyűjtögessünk! Most kellene szedni, "szűz", forgalomtól elzárt területeken a friss csalánt és virágzás előtt a közönséges tyúkhúrt, gyermekláncfű friss leveleit, a Körösök partján és gátjain a bujkáló sóskát. Mindhárom növényt lehet szárítani, nyersen teát főzni, frissen "zöld turmixot" készíteni egy kis zöld teával, alma lével hígítva. Tessenek kipróbálni! A tyúkhúr tea formájában fogyasztva  csökkenti a koleszterin szintet. Sárga virágjával virít a salátaboglárka is, nevéből is sejthető mire lehet használni friss leveleit. Minden valamire való erdő alján kihajtott kis csomókban a snidling, vadon növő változata isteni szendvicsbe, és szintén lehet szárítani. A kora tavaszi rügyfakadás a nyárfák (mézgáját) gyantáját is megindítja, szintén érdemes gyűjteni. Kedvenc hegyeinkben a Biharban, a Béli- és Zarándi-hegységeben igen gyakori a kakukkfű, szintén érdemes kisebb mennyiségű levelet szedni, teának és fűszereknek egyaránt jó. A virágzó kökény is bekerülhet a gyógyteák körébe. Hamarosan virágba borulnak a közeli szikes területek, illatát ontja a kamilla virág vagy székfű. Sorolhatnám még a számtalan ismert gyógynövényt a természet patikájából, de nem kívánom magam szakértőként feltüntetni, ajánlom figyelmetekbe a gyűjtés egyszerű és lapvető  szabályait, a teljesség igénye nélkül! És még a gombákat meg sem említettem!

" A gyógynövények gyűjtése

A gyógynövények gyűjtése és termesztése külön szakértelmet kíván. A legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érhetjük el, de ügyelni kell arra, hogy a növényeket a megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük és szárítsuk.

Gyökereket kora tavasszal vagy ősszel,

Leveleket virágzás előtt és alatt,

Termést a teljes érés idején,

Virágokat a virágzás kezdetekor gyűjtsük.

  • Csak egészséges, tiszta, féregmentes növényeket gyűjtsünk. A gyűjtést lehetőleg napsütéses időben, a növény száraz állapotában (eső és harmat felszáradása után) végezzük.
  • Használjunk vesszőkosarat, papírdobozt, zacskót vagy hálót, de nem szabad műanyagot használni, mert a növény befülled és a szárítás közben megfeketedik.
  • Ne gyűjtsünk műtrágyázott szántóföldön, legelőn, szennyezett vizek partján, nagyforgalmú autópályák vagy utak, ipartelepek, illetve vasúti töltések környékén.

Szárítás

  • A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg. Aprítsuk fel, tiszta kendőn vagy papíron terítsük szét, árnyékban, szellős, meleg helyen szárítsuk. (Például padláson)
  • A gyökerek, nedvdús termések, kérgek teljes kiszárításához még feldarabolt állapotban is mesterséges hőre van szükség. A hőmérséklet ilyenkor sem lehet 35 °C-nál magasabb.

Tárolás

  • Csak teljesen száraz növényeket tegyünk el télire. Tároláshoz zöld üvegeket, kartondobozokat,           textilzsákokat használhatunk. Védjük a nedvességtől, a fénytől és fémekkel való érintkezéstől. "

 

Csalán

(Urtica dioica)

Drog: Urticae folium, /herba, Urticae radix
Hatóanyag: folium (levél): glikozidák, cseranyag, egy gyantaszerű anyag (csalánméreg), hangyasav, ecetsav, hisztamin, B- és C-vitamin, viasz, cukor, klorofill, szerves savak, sárga színanyag, glükokinin (vércukorszint csökkentő), ásványi sók radix (gyökér): cseranyagot, hamujában 10% meszet tartalmaz
Felhasználás: levél→vér-, és vesetisztító (vesehomok), reuma, köszvény, cukorbaj, hajhullás ellen; hólyaghurut, vizelethajtó, gyomor- és bélhurutban, magas vérnyomás esetén radix főzetét bélhurut ellen, hajhullás és korpásodás ellen

Fekete nyár

(Populus nigra)

Drog: Populi gemma
Hatóanyag: illóolaj, gyanta, szaponin, glikozida, savak
Felhasználás: teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású
 

Gyermekláncfű

(Taraxacum officinale)

Drog: Taraxaci radix, Taraxaci folium -
Hatóanyag: inulin, tarakszacin, keserűanyagkaucsuk, viasz, cukor, zsír, cseranyag, nyálka gyökér→tavasszal 1-2%, ősszel 40% inulin virágok, levelek→B2- és C-vitamin
Felhasználás: epe-, májbántalmakban értisztító, gyomorjavító, vizelet- és hashajtó. A radix (gyökér): főzete: vizelethajtó hatású (előnye, hogy a szervezetből csak nátriumionokat ürít, a kálium visszamarad.), a tea fogyasztása súlycsökkenéshez vezet, húgykő és vesekőképződést gátló, vértisztító hatású.

folium (levél): főzete: epehajtó, étvágyserkentő, májműködést javító hatású.

 

Kakukkfű

(Thymus sperpyllum)

Drog: -
Hatóanyag:illóolaj (timol, p-cimol, borneol, linalool, cineol), cserzőanyag, keserűanyag, gyanta, szaponin
Felhasználás: Görcsoldó, köptető, köhögéscsillapító, antibakteriális hatású, helyi vérbőséget idéz elő, féreghajtó, torok- és szájöblögető szerként használható.
 

Kökény

(Prunus spinosa)

Drog: - virágokból készült teát enyhe vizelet- és hashajtás céljából isszák, de köhögés esetén is ajánlják. Aszalt termését, és a belőle készült főzetet hasmenés kezelésére adják. A termésekből készült kökénybort és a pálinkát alacsony vérnyomás és vérszegénység ellen ajánlják.
Hatóanyag: flos (virág): flavonoid glikozidokat (kempferol és kvercetin), fructus (termés): növényi savakat, cukrot, cserzőanyagot és C-vitamint tartalmaznak
Felhasználás: - flos (virág): Húgyutak: vizelethajtó, csökkenti az ödémákat és a vérnyomást, vértisztító: segíti a salakanyagok kiválasztását - fructus (termés):Emésztőrendszer: hashajtó vagy székletfogó. vértisztító: segíti a salakanyagok kiválasztásátA termésekből készült kökénybort és a pálinkát alacsony vérnyomás és vérszegénység ellen ajánlják.
 

Orvosi székfű

Kamilla (Matricaria chamomilla)

 

 

Drog: Chamomillae anthodium / flos - Főleg gyulladáscsökkentésre, gyomorégés, gyomorrontás, hasmenés, vizelési zavarok esetén, görcsoldásra, szélhajtásra, lázcsillapításra és sebgyógyításra használták. De fejfájást, vesebetegségeket, máj- és húgyhólyagproblémákat is gyógyítottak vele. Továbbá elősegíti az esti alvást, remek antibakteriális és baktériumtoxin-gátló hatású.
Hatóanyag: 3-5% azulén-tartalmú illóolaj; glikozida, cseranyag, keserűanyag, növényi savak, cukor
Felhasználás: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag-, és epezavaroknál; sebkezelésre és szemgyulladás ellen - borogatóként; arc-, és hajápolásra"

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

spartacus.jpg
2021, november 13. szombat
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel