Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 85

Bihar-hg. időjárása

Túra az Ördögmalom-vízeséshez

Ördögmalom
Időpont: 
2017, június 24. szombat
Túravezető: 
Szabó Sándor
Táv: 
21.00km
Szint: 
1000m
Időtartam: 
9 óra
Utazás: 
busszal

Útvonal: Békéscsaba-Gyula- Sarkad-Méhkerék (határátkelő)-Nagyszalonta-Tenke-Belényes-Biharfüred, kb. 150 km és vissza. 

Indulás és felszállási lehetőség:
5,00-óra: Békéscsaba, Csaba Center, Jókai úti buszmegálló
5,15-óra: Gyula, vasútállomás.

Érkezés:
Kb: 22,00-22,30-órakor.

A túra tervezett útvonala:

A Bihar-hegység egyik legszebb túraközpontjából, az 1100 méteren fekvő Biharfüredrőla helyi Iadolina Szállótól indul. Innen Csodaforrás felé vesszük utunkat (első lehetőség a kulacsaink megtöltése friss vízzel), ezek után a kék keresztjelzést követve és 350 m szintkülönbséget leküzdve megérkezünk a Kis-havas rétre.

A látvány kárpótol minden fáradságunkért, ugyanis a tisztásról tiszta időben páratlan kilátás nyílik a környék csúcsaira, völgyeire, többek között előttünk emelkedik a Sziget-hegység harmadik legmagasabb hegycsúcs a háromcsúcsú Bocsásza (1792).

A Kis-havas rétről leereszkedünk a Cserepes-patak völgyébe, ahol a turistaház mellett található az Eszmeralda forrás itt ismételten lesz lehetőség a kulacsaink újra töltésére friss vízzel. Észak felé haladunk tovább a patak mentén, kb. 500m megtétele után jobbra letérünk egy másik erdészeti útra a kék keresztjelzést követve, ezen az úton folyamatosan emelkedünk felfelé és majd átkelünk az Ördögmalom patak hídján. Egy hajtűkanyar után erős emelkedés következik egészen a vízesésig. A vízesés közvetlen közelében a táj mind vadabbá válik, egyre nehezebb az előrehaladás, ahol nagyobb kövek között kell keresni az ideális utat a vízesésig.

A fáradság megéri, mert hamarosan ott állunk a 25-30m magas vízesés előtt, a látvány lenyűgöző a vízesést hatalmas sziklák veszik körbe, vad, elragadó környezettel, hatalmas fenyőkkel.

A sziklafalak égbenyúló gótikus formái alatt megpihenve és a vízesést megcsodálva, lefelé vezet az utunk a Cserepes úton lévő Eszmeralda forrásig, ahol vízvételi lehetőség lesz megint.

A forrástól egy hosszabb emelkedő következik a Kis havas rétig, innen már csak néhány kiló métert kell leereszkedni, ahol az autóbusz várja a kellemesen elfáradt turistákat.

Szükséges felszerelés:
            -          érvényesszemélyi igazolvány, vagy útlevél a határátlépéshez
            -          stabil túracipő, vagy túrabakancs
            -          esőkabát és a túrbot nagyon ajánlott
            -          időjárásnak megfelelő öltözet (váltóruha a buszon marad)
            -          egy napi élelem, innivaló min: 1,5-2 liter

A túra részvételi költsége: 3000 Ft/fő (teli busz esetén), melyet a buszon fogok összeszedni.

A túrához elvileg nem szükséges lei.t váltani, de ha van, hozzuk magunkkal, ugyanis Nagyszalontán és Biharfüreden lesz lehetőségünk kávé, és a jól megérdemelt sör elfogyasztására. 

Jelentkezni lehet a szabo58sanyi@gmail.com e-mail címen, több jelentkező esetén mindenki nevét legyenek szívesek megadni.

Üdvözlettel:

Szabó Sándor
túravezető
06/20/2333551

Az egyesület túráin mindenki saját felelősségre vesz részt. A túrákon fizetendő költségtérítés biztosítást nem tartalmaz. Érdemes lehet egyénileg utas- és/vagy sportbiztosítást kötni. Mivel külföldön túrázunk ezúttal is rendelkezzetek Európai Egészségbiztosítási Kártyával, ami ingyenesen váltható ki. Erről részleteket itt olvashattok.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

meziad3[1].jpg
2018, május 26. szombat
Túravezető: Matei Péterné
Lofoten
2018, május 26. szombat - 2018, június 9. szombat
Túravezető: Novák Zsolt
Hollókő.jpg
2018, május 26. szombat
Túravezető: Pap Attila

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel