Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
3%
Összes szavazat: 89

Bihar-hg. időjárása

Magas-Tátra

magas_tátra.jpg
Időpont: 
2017, január 27. péntek - 2017, január 29. vasárnap
Túravezető: 
Bíró Péter
Időtartam: 
3 nap
Szállás: 
apartman 2-3-4 ágyas szobákban
Utazás: 
saját kocsikkal telekocsi rendszerben vagy 9 fős kisbusz

Helyszín: Szlovákia, (Felvidék) Magas-Tátra téli zárlat alá nem tartozó célpontokkal

Szállás: Poprádon a vasútállomáshoz közel apartmanban

Étkezés: egyénileg, ki mit hoz, vagy mit vásárol helyben

Kiutazás: telekocsis rendszerben (info: Békéscsabáról kb:364 km, kb.: 6 óra utazási idővel)

Békéscsabáról indul egy 9 fős kisbusz vezetője is megvan már!

A terv a következő:

2017. január 27-én pénteken hajnali kiutazás indulás Békéscsabáról 4.30-5.00-kor út idő kb: 6 óra. Igyekszünk telekocsis rendszerben megoldani és kisbusszal. További autó a jelentkezők létszámától függően Szolnokról is indul.

Rövid túra:

Utunk fenyőerdőben fog zajlani.

Ótátrafüred (Stary Smokovec, 1010m) zöld jelzés (É-felé) – Tarajka (Hrebienok, 1284m) Egykori fenyőerdőben haladunk felfelé a sikló felső állomásához. Ez 2,6km 274m 45perc.

A Magas-Tátra egyik legnagyobb téli szenzációját is megnézzük, a jégtemplomot (Tatranský ľadový dóm). Az idei jégtemplom nagyobb, mint az ezt megelőző években volt, hiszen idén 20 tonnával több jeget használtak fel hozzá, mint tavaly. A jégszobrászok fő inspirációja ebben az évben a szepességi gótika volt.

Innen immár erdősebb területen haladunk majd Észak felé tovább zöld jelzésen – Bilík menedékház (Bilíková chata, 1255m), tovább a zöld jelzésen É felé Kis-vízesés (Maly vodopád, 1258m) Nagy-vízesés (Velky vodopád, 1226m) és a sárga elágazásnál jobbra, tovább a sárga jelzésen – Hosszú-vízesés (Dlhy vodopád, 1153m) – Tátraerdőfalva (Tatranská Lesná, 915m). A túra hossza 6,8km szintemelkedés 643m 2 óra 35perc.

Amennyiben sokat elidőzünk, vagy az időjárás nem engedi meg a további haladást (csúszik, sötétedik), akkor azonos úton megyünk vissza Ótátrafüredre, mint ahogy a vízesésekhez feljöttünk.

Túra után a szállás elfoglalása, vacsora, pihenés stb… következik.

28-án szombaton egész napos túrázás: Korai ébresztő, reggeli és indulunk.

A Magas-Tátra negyedik legmagasabb csúcsa Lomnici-csúcs – Lomnický štít (2634 m) alatt fekszik Tátralomnic (Tatranská Lomnica, 850m) és innen tovább megyünk az országúton ahonnan túránk kezdődik a Zöld –tavi menedékházig, majd vissza.

Útvonalleírás: Könnyű, látványos túra. A menedékházig folyamatosan emelkedik ösvényünk, de igen meredek kitett (nagy mélység felett vezető) szakaszokra nem kell számítanunk. Kezdetben fenyvesben, majd törpefenyők között kanyarog ösvényünk, melynek kisebb tisztásairól már útközben szép kilátás tárul elénk. Mintegy három óra gyaloglás után érkezünk meg a Magas-Tátra egyik legszebb völgykatlanában, az elragadóan bájos Zöld-tó partján álló Zöld-tavi menedékházhoz. A tavat olyan hatalmas, ég felé törő tátrai csúcsok szegélyezik, mint pl. a Weber-csúcs, amely a Magas-Tátra legmagasabb függőleges sziklafala (900 méter), a legendákkal övezett, a tóból szinte kinőni látszó Karbunkulus-torony, vagy a sziklamászók körében rendkívül kedvelt Zerge-csúcs. A menedékházban megpihenünk és megebédelünk, majd miután magunkba szívtuk a hegyek energiáját, a felfelé megtett úton jutunk vissza túránk kiindulópontjához.

Fehérvíz amh. (Biela Voda, 925m GPS: N49 11.261 E20 17.541) – sárga jelzésen a Fehér-víz-völgyben (Dolina Bielej vody) – Zsázsa-forrás (Salviovy pramen, 1200 m)  - Forbergi-réten (Folvarská polana, 1252m) - Zöld-tavi-völgyben (Dolina Zeleného plesa) – Zöld-tó (Zelené pleso) Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese, 1551m GPS: N49 12.610 E20 13.279). Fel: 2ó 45p 8,8km szintemelkedés 666m.

Majd a feljöveteli úton vissza megyünk. Le:2ó 30p 8,8 km.

29-én vasárnap dél előtti túrázás és kora dél utáni hazautazás.

Csorbató (Strbské Pleso, 1350m) – a kék jelzésen ÉNY felé (vagy ülőszékes felvonóval) – Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom, 1830m) – tovább a piros jelzésen az Elülső –Szoliszkó (Predné Solisko, 2093m) 4,6km fel:2óra 30 perc lefelé 2óra szintemelkedés 743m.

Séta a Csorba tónál, gyönyörködhetünk a magashegyi panorámában, majd hazautazás.

Kiknek ajánlott a túra

A programra azokat a túratársakat várom, akik szoktak téli magashegyi túrákra járni, (akár a Biharba) aktív túrázók és a téli körülmények közt is képesek napi 14-16 km-t legyalogolni 6-800 méter szintemelkedéssel. Továbbá nem retten meg az esetleges hágóvas és un. „macska” használatától sem. (használatáról rövid oktatást tartok) Az egyesületből kérem a szükséges hótalpakat felvételezni! Erről egyeztetünk, hogy kinek van rá szüksége.

Szükséges felszerelések*

Kötelező okmányok:
Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, ingyenesen a TB-nél kiváltható Európai Betegbiztosítási kártya (E111). Az utasbiztosítás megkötése kötelező, az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítást kérek! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Az utasbiztosítást igény esetén csoportosan is meg tudom kötni.

Mit hozz a programra:

Túrára kis hátizsák, egy napi élelem és legalább 1 liter termosz tea, kényelmes, réteges, meleg ruházat, téli körülmények közé való és megfelelő vízálló bakancs (utcai bakancs nem jó), fejlámpa+pótelemek, jókedv, váltóruha és esetleg cipő, naptej, arcvédő maszk, napszemüveg, sapka 2db, kesztyű 2db, hótalp (nem biztos, hogy mindenkinek tudunk biztosítani), "macska" vagy hágóvas, túrabot.

A szállásra: papucs, törölköző, tisztálkodó szerek stb…

A túra során várható nehézségek, a túrázóval szemben követelmények*:

Téli körülmények várhatók, hóesés, hideg levegő, szél, napsütés egyvelege előfordulhat.

Hogyan kaphatunk segítséget a hegyek közt szükség idején Szlovákiában?

Szlovákiában a hegymentők a +421 18 300 számon érhetők el. Ezeken kívül a 112-es nemzetközi segélyhívó számot is érdemes előre elmenteni a névjegyzékben.

Amennyiben a fenti számok közül felhívjuk valamelyiket, és létrejött a kapcsolat, tegyük a következőket:

- Mutatkozzunk be.

- Amennyire csak lehetséges, próbáljuk meghatározni a helyzetünket.

- Mondjuk el, mi történt.

- Mondjuk el, hány ember van velünk, mennyi sérült van, került-e valaki eszméletlen állapotba, valamint a hívás előtt próbáltunk-e már a sérülteket bármilyen formában elsősegélyben részesíteni.

- Tájékoztassuk a hegyimentőket, hogy abban a pillanatban van-e valaki közvetlen életveszélyben.

Ne feledjük, hogy a beszélgetést mindig a hegyimentőknek kell befejezni a bejelentés nyugtázásával.

Abban az esetben, ha nincs megfelelő térerő, próbáljunk SMS-t küldeni a +48 601 100 300 számra a fenti adatokkal.

Nemzetközi segélyhívó jelzés

Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk használni a mobiltelefont, hasznos lehet egy elemlámpa vagy egy síp. A hegyvidéki területeken használható nemzetközi segélyhívó jelzés 6 sípolás vagy fényjelzés percenként (vagyis 10 másodpercenként egy jelzés). Ezután következik egy perc szünet, majd megismételhetjük a jelzést. Erre a jelzésre a válasz 3 sípszó vagy fényjelzés percenként, vagyis 20 másodpercenként egy jelzés. Manapság egyes hátizsákokat már a mellkasi övbe beépített síppal együtt hoznak forgalomba a gyártók.

Újabb módja annak, hogy segítséget hívjunk, ha segítségért küldünk lehetőleg két olyan embert a velünk együtt túrázók, vagy az éppen arra járó idegenek közül, akik megfelelő információval rendelkeznek a baleset helyszínéről, valamint az áldozatok, sérültek számáról. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk az áldozatot felügyelet nélkül, még akkor sem, ha a nehéz terepen csak szóban tudjuk tartani vele a kapcsolatot.

 

Helikopteres mentés

Amint meglátjuk a közeledő helikoptert, erősítsük meg számukra, hogy szükségünk van-e segítségre. Ezt a karjaink különböző testhelyzetbe történő helyezésével tehetjük meg.

Igen, segítségre van szükség – mindkét karunkat felemelve Y betűt formázzunk a kezünkkel.

Nem, nincs szükség segítségre – egyik karunkkal lefelé mutatva, másikat pedig felemelve N betűt formázzunk a kezünkkel.

Ne feledjük! – A hegyimentők minden bejelentés után azonnal indulnak a hegyekbe. Soha ne éljünk vissza a hivatástudatukkal, mert lehet, hogy amikor indokolatlanul hívjuk őket, valakinek valóban szüksége lehet a segítségükre!

Várható költség, fizetés módja

Felvonó költsége:

Sikló: 8-10 Euro

Ülőszékes felvonó: 8-10 Euró

Ha nem autóval közlekedünk, hanem az elektricskával is (Tátra vasút) akkor arra is kell némi euró.

Utazási költség kb:5-6000 Ft/fő (4 személy egy személyautóval)

Szállás költsége: 5-6000Ft/fő/éj azaz 10-12000Ft/fő a 2 éjszaka

Költőpénz, tetszés szerint.

Előleget a szállások foglalása miatt kérek! Az előleget nem tudom visszafizetni lemondás esetén, ha más nem tölti fel a helyedet.

Indulási hely és időpont, felszállási lehetőségek, várható érkezés

A jelentkezőkkel megbeszélésre kerül, hogy mindenkinek jó legyen. Békéscsabáról és Szolnokról indulunk 4:30-5:00 közt.

Tervezett létszám: maximum: 18 fő

Jelentkezés:

Túravezető neve, elérhetősége Bíró Péter Telefon: +36-70 / 942 32 82
Jelentkezés kezdete, határideje: 2016.12.16-ig a petyabiro@gmail.com  e-mail címre várom.

Jelentkezésedet az előleg befizetésével fogadom el, az az a szállásdíj befizetésével!

Kérjük, hogy jelentkezéskor adja meg nevét, (több jelentkező esetén mindegyikük nevét)e-mail címét, és telefonos elérhetőségét!

A jelentkezéssel elfogadja, hogy a túra során a túravezető utasításait betartja.
 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Rafting a Csernán
2021, március 27. szombat - 2021, március 28. vasárnap
Túravezető: Magyar Róbert
herkulesfürdő
2021, május 1. szombat - 2021, május 5. szerda
Túravezető: Magyar Róbert

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel