Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
3%
Összes szavazat: 86

Bihar-hg. időjárása

Tavaszi tekergés a Ruszka-havason és a Cserna-völgyben

Ruszka-havas
Időpont: 
2016, május 20. péntek - 2016, május 22. vasárnap
Túravezető: 
Novák Zsolt
Szállás: 
Panzióban
Utazás: 
6 személyes bérelt kisbusszal

A hegységről röviden:
A Ruszka-havas a Déli-Kárpátok ÉNy-i részét képezi. Összekötő kapocs az Erdélyi-Érchegység és a Déli-Kárpátok között. Tulajdonképpen ez utóbbinak, a magas központi résznek (Retyezát, Szárkő, Godján) alacsonyabb 700-1300 m-es peremvidéke. Három... megy eosztozik rajta: É-on és Ny-on Temes, D-en Krassó-Szörény és K-en Hunyad. Nevét legjobban látszó csúcsáról, a Ruszkáról kapta.
.
Csolnakosi tó (Lacul Cinciş) egy mesterséges tó, földrajzi elhelyezkedése Vajdahunyadtól 6,5 kilométerre délre, a Ruszka-havas hegység keleti nyúlványai között található.
Tulajdonképpen a tó egy víztározó, ugyanis 1963-64-ben felduzzasztották a Cserna folyót és elárasztottak egy régi települést Csolnakost (Cincis), Csernát (Cerna), Királybányát (Baia Craiului), Ploszkát, Balánatelepet (Balana) és Moara Unguruluit. A lakosságot Csolnakoscserna faluba költöztették át.
A falu romjai ma is láthatók a víz alatt és a vízszint felett, hiszen a templomtorony kilátszik a vízből. A csolnakosi tavat azért hozták létre, hogy a vajdahunyadi vasműnek a vízellátása biztosítva legyen.

 

Útvonal, szállások:

1. nap (péntek): kiutazás Felsőtelekre (indulás 17:30-18:00 Kardoskútról, de Orosházán vagy Hódmezővásárhelyen is lehet csatlakozni), érkezés a késő esti órákban.
2. nap (szombat): nem kell korán indulni, a napi táv alapból csak kb. 20 km lenne. Délelőtt lesz idő szétnézni a környéken, Vajdahunyadra is benézhetünk (akár a várat is meg lehet tekinteni). Ez kb. + 19 km oda-vissza minimális szintemelkedéssel. Délután a 1,5 napra elegendő csomagjainkat felpakoljuk a bringákra, majd felkapaszkodunk a gerincre, ez közel 500 m szintemelkedést jelent, amit kényelmesen, nem sietve meg lehet tenni (végig aszfaltozott az út). A korai esti órákban elfoglaljuk a szállásunkat Gyaláron (2 ágyas szobák)

 

3. nap (vasárnap): reggel felpakoljuk a cuccainkat, majd tovább tekerünk a Ny-i irányban, a lassan emelkedő gerincen, falvakon, szórványtelepüléseken keresztül a DJ687E, majd DJ708 megyei úton. Vadu Dobrii után élesen balra kanyarodunk, egy másik hegygerincen folytatjuk utunkat K felé, ahol egészen 1100 m fölé tekerünk fel (lassan emelkedik az út). Ezt követően a DC94A jelzésű helyi úton D felé ereszkedünk le a Cserna völgyébe. Ez egy elég rövid szakasz, a korábbiaknál meredekebb, de itt végig lejt az út a völgyig. Alsósnyíresfalvától kiváló minőségű aszfalton haladunk tovább, egészen vissza Felsőtelekre, ahol az autót hagyjuk.
Napi táv: 75 km, kb. 500 m szintemelkedés.

A felszerelésről néhány mondatban: trekking bringa vagy MTB. Országútival ne gyertek! Pót belső legyen mindenkinél legalább 1 db. Szerszámkészletet nem kell mindenkinek hoznia, de legyen legalább 1 pumpa is valakinél.

Étkezés: egyénileg. Odafelé nem állunk meg útközben bevásárolni (visszafelé sem). A túra közben azonban lesz rá lehetőség (kisboltot valószínűleg találunk). Tehát aki szeretne vásárolni, hozzon RON-t.
Vízvételi lehetőségek: sajnos nincs információm út menti forrásokról, leginkább venni tudunk, illetve a szálláson feltölthetjük a palackokat.

Az útminőségről: beszéljenek inkább a képek.

Felsőtelek és Gyalár között ilyen az aszfalt (ez lesz a legmeredekebb szakasz):
http://www.panoramio.com/photo/62972913?source=wapi&referrer=kh.google.com
 

Gyalár és Colonia Veche településen is jó az út:
http://www.panoramio.com/photo/49682680?source=wapi&referrer=kh.google.com
 
Majd kicsit rosszabb szakaszok következnek:

A Cserna-völgyében már hibátlan aszfalton tekerünk majd:
http://www.panoramio.com/photo/98472748?source=wapi&referrer=kh.google.com

 

Várható költségek: útiköltség kb. 8500 Ft, szállás összesen kb. 6000 Ft.

1 hely még van!

E-mail: novakzs[kukac]gmail[pont]com

Tel.: +36 31 781 2750 vagy +36 30 603 1661

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

2. Körös-vidéki Túrakerékpáros Találkozó
2018, június 27. szerda - 2018, július 1. vasárnap
Túravezető: Molnár István
Csodavár.jpg
2018, július 7. szombat
Túravezető: Szabó Sándor
Nagy-Rozsutec
2018, július 11. szerda - 2018, július 15. vasárnap
Túravezető: Magyar Róbert

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel