Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
3%
Összes szavazat: 86

Bihar-hg. időjárása

Kis-Fátra gerinctúra

Kis Fátra.JPG
Időpont: 
2016, március 12. szombat - 2016, március 15. kedd
Túravezető: 
Bíró Péter
Időtartam: 
4 nap (hosszú hétvége)
Szállás: 
menedékházban 2 éj, magánszállás 1 éj
Utazás: 
saját gépkocsival, telekocsi rendszerrel, esetleg kisbusz

Szlovákiába a Kis Fátrába (Malá Fatra) invitállak benneteket egy hótalpas gerinctúrára. A hegység a Vág folyó két oldalán helyezkedik el, Szlovákia középső-északnyugati részén. Turisztikai szempontból keleten a Turóci-medence határolja, nyugaton a Zsolnai-medencével szomszédos, délen pedig a Vág folyó választja el a Nagy-Fátrától.

Kiutazás pénteken korai indulással kb: 5.00-tól telekocsival vagy esetleg kisbusszal Békéscsabáról, 7.00-körül Szolnokról stb…(jelentkezéskor megbeszéljük, hogyan szerveződjünk össze)

Megérkezünk Sztrecsnóba a Vág folyó partjára. A kocsikat ott hagyjuk a parkolóba és innen gyalog kezdjük meg a túrát, a piros sáv jelzésen. Út közben megnézzük az Óvárat, és felmegyünk a Suchy menedékházba, ahol az éjszakát töltjük. A szálláson üzemel konyha, ahol lehet rendelni ételt és italt, de van sör és Becherovka is. Netfüggőknek wifi is rendelkezésre áll! J

A túra 8 km 800m szint a menedékházig.

Szombaton korai kelés és reggeli után nekiindulunk a gerincnek kb:8.00-kor. A piros sáv jelzésen. Ha a terep megengedi, akkor végig a gerincen megyünk a Suchy 1468m csúcsán keresztül, ha nem akkor kikerüljük, Észak felöl. Majd tovább haladunk Vráta 1448m, Stratenec 1513m csúcsán és felmegyünk a Kis-Krivánra 1671m-re. Bízzunk benne, hogy a gerincről és a csúcsoktól is tiszta, szép kilátásban lesz részünk. A nap további része Pekelník 1609m, majd a Nagy-Kriván 1709 m csúcsa. Ez után Lemegyünk a Snilovsé nyeregbe 1524m és felkapaszkodunk a Chleb (Kenyér) hegy 1646m csúcsára, hogy ez után jól essen a leereszkedés a Kenyér hegyi menedékházba a téli úton keresztül Chata pod Chlebom-hoz. Az utat oszlopok fogják jelölni. A lavinaveszély miatt ezeket kell követni más úton TILOS menni!

Itt töltjük a 2. éjszakát. Van konyha tehát étel és ital rendelkezésre áll saját költségén mindenkinek.

A túra 12-14km 1028m szint a Kenyér hegyi menedékházig.

Vasárnap korai kelés és reggeli után nekiindulunk a gerincnek kb: 8.00-kor. Azon az úton megyünk vissza a gerincre, amelyiken lejöttünk a házhoz. Keletre megyünk tovább a Steny 1525m Poludnovy grún nyeregig ahol az időjárástól és erőnléttől függően tudunk dönteni a továbbhaladásról.

1.      Tovább megyünk a gerincen (piros sáv jelzés) megmásszuk a Stoh 1608m csúcsát és a Velky Rozsutec alatti nyergen keresztül megyünk a kék sáv jelzésen Északra a Medzirozsutce hágóig, ahol Nyugatra fordulva a zöld sáv jelzésen leérkezünk Stefanovába. Innen megyünk még kb. 4km, azaz 1óra az út a szállásra Terhely településre.

A túra 17km 1100m szint

2.      Poludnovy grún 1460m nyeregből a sárga sáv jelzésen leereszkedünk a Grún menedékházhoz és tovább folytatjuk utunkat a kék sáv jelzésen Stefanovába. Innen megyünk még kb. 4km-t, azaz 1órát a szállásra Terhely településre.

A túra 12km 600m szint

Terhelyről autóbusszal megy át a sofőr az autóért Sztrecsnóba, ez kb: 30km és majd felveszi a többi túratársat.

Olyanoknak ajánlom a túrát, akik rendszeresen túráznak, egészségesek. Van tapasztalatuk havas, téli magashegyi körülmények közti hegymászásról, túrázásról. Hóviszonytól függően lehetnek meredekebb és csúszós, köves, sziklás szakaszok is és jegesedett csúszós részek. Mind ez attól függ, mit alakít ki az időjárás, mennyi hó lesz milyen minőségben és milyen időjárás lesz akkor amikor ott leszünk. A terep közepesen nehéz és nehéz a szintkülönbség és a téli körülmény, felszereléssel történő túrázás miatt.

Lehetnek jegyes, csúszós, vagy mély hóval tarkított szakaszok és kitett részek, ahol fontos a szédülésmentesség. Ezt innen előre megmondani nem tudom, hogy milyen lesz az útvonal. Mindenkinek szükséges lavina jeladó, hólapát és lavinaszonda, ill. a használatuknak ismerete.

Lehet szikrázó napsütés, de havazás, eső, erős széllel fűszerezve is előfordulhat. (természetesen az időjárás előrejelzést és lavinajelentést figyelni kell)

Vízvételre lehetőség nincs napközben csak a turistaházban.

A túra induló és érkezési pontja nem azonos,de a túrát együtt tesszük meg.

Szükséges felszerelések:

Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, 40-50 literes hátizsák, élelem és ivóvíz, tea termoszban, kényelmes, réteges, meleg ruházat (polár, shoftshell) szél és esőfogó külsővel, vízálló téli lehetőleg magashegyi bakancs, fejlámpa, esőköpeny, jókedv, kamásli, száraz váltóruha, túrabot, hótalp, hágóvas, jégcsákány, lavinafelszerelés, napszemüveg, sí szemüveg, arcvédő sál vagy maszk, napkrém, két sapka és két kesztyű, száraz váltó zokni minden túranapra. A szállásokon ágyban alszunk, kapunk ágyneműt, de aki akar, hozhat vékonyabb hálózsákot és abban is aludhat.

A túrára kérem, hogy mindenki olyan hátizsákkal érkezzen, amire a hótalpakat, jégcsákányt fel lehet rögzíteni. A hágóvasat, hótalpat mindenkinek kötelező hozni.

Utasbiztosítás kötelezően szükséges az extrém, amiben van helikopteres mentés is. A gerinc alatti terület lavinaveszélyes lehet. Ezért a túrát csak akkor tudjuk a tervek szerint végigjárni, ha a téli időjárás biztosítja szükséges feltételek. A lavinajelentést végig figyelni kell!

 

Költség

A túrára az utazási költség az autó vagy kisbusz költsége elosztva az együtt utazókra, túrázókra, kb:6500Ft/fő. A szállások kb: 12 Euro/éj/fő ez így 3800Ft/éj/fő. A szállásdíjat és a költőpénzt Euroba kell hozni!

Extrém utasbiztosítás kb:1000Ft/nap. (OEAV, EUB, Allianz, Groupama stb…)

Étkezés, italfogyasztás egyéni költség. Néhány ár: Sör 1,5-2Euro, Halusky 6Euro, Sült kolbász 3,5Euro, Levesek 2,2-2,5EuroHemendex 4Euro, Virsli 3Euro)

Lavinaeszközök, hótalp, hágóvas egyéb eszközök bérlése. Ebben részben tudok segíteni, ezért jelentkezéskor kérem megadni, hogy milyen eszközre lenne szükség!

Amennyiben a túra nem kerül időben (határidő)lemondásra, a befizetett előleg, túraköltség visszafizetésére nincs lehetőség.

 

A programra tervezett létszám 9-12 fő.

 

Jelentkezést csak az előlegek befizetésével fogom tudni elfogadni. Visszamondás esetén pénzt visszaadni abban az esetben tudok, ha a várólistáról vagy egyéb úton jelentkezik helyedre valaki.

 

Előlegnek a szállásdíjat kérem majd 36 Euro/fő/3éjre.

 

Jelentkezés

Bíró Péter

e-mail:petyabiro@gmail.com

Tel:+3670/9423282

 

Jelentkezés kezdete, határideje:

Túrakiírás megjelenésétől várom a jelentkezéseket e-mailben 2016. február 10-ig, ill. amíg nem telik be a túra.

 

Kérjük, hogy jelentkezéskor adja meg nevét, (több jelentkező esetén mindegyikük nevét)

e-mail címét, és telefonos elérhetőségét! Továbbá kérem, hogy jelezd nekem, hogy tudsz-e autóval jönni, hány személyt tudnál hozni és melyik városból indulsz.
 

A TÚRÁN MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT!

A jelentkezéssel elfogadja, hogy a túra során a túravezető utasításait betartja. A túra programváltozás jogát fenntartom! (Időjárás, egyéb körülmény.)

A túra kedvezőtlen időjárás figyelembe vételével, akár el is maradhat, vagy módosulhat!

Mivel elképzelhető, hogy többen fotózunk, videózunk….

Minden résztvevő a túrán/programon való részvételével hozzájárul, hogy ezen a rendezvényen készült film-, és képanyagokban szerepelhet, és ezeket az anyagokat a szervező publikálási, egyesületi reklámcélra szabadon felhasználhatja pl.: internet, facebook, stb…. A túrázó ezért ellenszolgáltatást nem kér. 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

2. Körös-vidéki Túrakerékpáros Találkozó
2018, június 27. szerda - 2018, július 1. vasárnap
Túravezető: Molnár István
Csodavár.jpg
2018, július 7. szombat
Túravezető: Szabó Sándor
Nagy-Rozsutec
2018, július 11. szerda - 2018, július 15. vasárnap
Túravezető: Magyar Róbert

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel