Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
71%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
3%
Összes szavazat: 86

Bihar-hg. időjárása

Istenek a havason

Esemény dátum: 
vas., 2012-01-22
 
 
Major Erika gondolata adta az ötletet, hogy elkereszteljem a Csabai Bihargók 2012-es Évnyító túráját, amely a bihargók által leglátogatottabb vidékre a Bihar-hegység központi részébe vezette lelkes csapatát ez év január havának 7. napján!
 
Istenek a havason!
 
Oly' csodás időjárás, panoráma, hóviszony, jókedv, örömteli arcok, a messzeség száraz hidegébe vesző gondolatok és pillanatok kísérték lépteinket ott fönt, és a közöttünk rohanó felhőkből kitűnő mélykék égbolt felől szinte tényleg lenyúltak az istenek lábai a havat taposó, mosolygó, kacagó s időnként kissé szenvedő bihargók közé!
 
Szép létszámmal indultunk neki a hegynek szombaton délelőtt Biharfüredről.
Valahogyan már megint alig győztük kivárni azt a napot, amikor az óév sokadik túrája után az újév elején, egy hajnali óracsörgés a hagyományos évnyitó túrára ugrat ki az ágyból!
Mindig különösen jó ehhez a túrához csatlakozni.
És micsoda utazás volt. Már maga az utazás is élményszámba ment. Mivel végre ők,  a "mindigsofőrök" is élvezhették az egész napot, az utazást is!  Egy nagyobb busszal mentünk, és ez lehetőséget adott arra, hogy a menet közben utunkba kerülő falvakat láthassák azok is akik máskor az autójukat vezetik. Figyeljen az útra a buszvezető! Sok-sok év odautazása miatt, most nyíltak meg a falvak udvarainak látnivalói a szemek előtt!  Beláttunk a buszból oda. Kinézhettek oldalra a sofőrök is! Ugyanis azon a buszon több sofőr is velünk utazott. De most nem vezettek! Nem kis izgalmat jelent arrafelé vezetni saját autóinkat, így most ünnep volt mindenkinek az utazás is!
Változóan felhős égbolt alatt kezdte meg a busz a szerpentinezést, és mire Biharfüredre értünk beborult teljesen. Láttuk a parkolóból, hogy a Mező-havas( 1627m) felhőben úszik.  Kit érdekel! Mi bihargók vagyunk!
Hamar beindultunk, mivel késve érkeztünk a túra kiindulópontjára.  Nem szegte kedvünk, mert várt bennünket a Szeglet-havas ( 1627m). Végre látunk havat. ki voltunk éhezve az érzésre....
A téli időszakhoz képest igen enyhe idő fogadott minket, alig kellett felöltözni. A Papok-fürdője közelében meg úgyis mindenki átgondolja, átgombolja azt amit magára húzott még lent azért , hogy tuti ne fázzak meg vagy tuti megizzadjak- miatt!
Egyébként meg kell említenem, hogy szépen fütötte testünket belülről is az a nedű amelyet az együtt utazásra csomagoltunk hátizsákjaink oldalzsebébe, is meg mélyebbre is!!!!
A pezsgőt csak a csúcson szabad elővenni, így olyat kóstolgattunk amit csak kortyolgatni szokásos! Finom rövid itókák kerültek elő, amelyek röviddel azután el is fogytak.
 
A Papok-fürdőjénél ( nálunk ), kis pihenő, csemegézés során előkerültek még a hátizsákokból szilveszterről megmaradt fejdíszek is...
Megindultunk a Mező-havas felé amelyet csak gondoltunk merre van, mert itt már köd volt . Hamar fölértünk aztán a cipó formájú csúcsára ahonnan a Bihar-hegység egyik legszebb körpanorámájában gyönyörköhetünk , ha az idő jó.  Gyönyörködtünk.... kiemelkedtünk a felhőből és mivel néha "széthúzták a függönyt", örömujjongással láttuk, hogy hol vagyunk!
A felhők igenis színesítik a tájképet!  Csodás volt, felejthetetlen. Megindító, elgondolkodtató. A csúcsoncsemegézés után szépen ki merre, de elvonult. Merengeni,  csak nézni ki a fejből a tájra, a hegyre , a fagyos érintetlen természetre!  Télen számomra kivételesen gyönyörű a vad hegyvidék! A csönd, a fények játéka, a felhők rohanása, az illat!
 
Nem lehetett gyorsan haladni ezen a napon. Nem is akartunk!  Nézelődni, fotókat gyűjteni. Minél szebbeket, otthonra. Az igazi érzés úgyis kizárólag a fejben marad.
 
Csoportkép sem maradhatott el, amely igen jól sikerült. Nem hiába, egész nap nagyon együtt volt a csapatunk!
Megkezdtük nevetéssel dúsított ereszkedésünket a Bohodei-nyereg felé (1480m). Azért arra odafigyeltünk, hogy a hótalp a hátakon maradjon, felcsatolva. Bele akarok süllyedni amíg lehet a mély hóba....sikerült. Helyenként egymást kihúzva jutottunk le a nyeregbe!
Innen kezdődik az igazi nagyhavasi vándorló út. Minden érdemes kilátóponton kiderült az égbolt, amely pillanatot szinte ajándékként éltünk meg!
Úgy döntöttünk, mivel még messze a Szeglet-havas, inkább élvezzük a tájképet, és az Istenek-havasára (1654m) kanyarodunk föl, és ott bontjuk ki a Bihargós pezsgőket!
Jól döntöttünk!  Mire odaértünk kiderült újra az ég, és vonuló felhők , mélykék égbolt alatt durrantak az italok a magasba!
 
Bihargós zászló, pezsgők, imazászló,csokik, széles hölgymosolyok koszorúja mellett kattogtak a gépek!
Jó érzés volt veletek , ott, akkor ,együtt!
A csonttá fagyott fenyők sorai között elindultunk visszafelé, és örömünkre közelgett az este! A téli esti hegyvidéki barangolás nem mindennapi fényekkel kápráztatja el a túrázót! Részesei lehettünk. Így akartuk. Nem szerettünk volna világosban lesétálni. Ránkesteledett de még előtte igen szép fotókat készítettünk a Mező-havas nyugati oldalán elsétálva. Színes napnyugta, magasfelhők borította égbolt, a felkelő hold sarlója. Igen!
Megérte lassan sétálni egész nap.  Fejlámpát elő sem vettük,  így még szebb volt a kép.
Nem igazán fáradtunk el, mivel nagy tempót nem lehetett menni ezen a szép téli napon, kint a Bihar-hegység magaslatai környékére szervezett
 Bihargós Évnyitón!
 
Hazafelé maradt a jó hangulat, de nem maradt semmi a hátizsákjainkban. A mi ehető, iható volt az  oda is került!
 
Remélem hasonló élménydömping vár minden bihargóra és az általunk vezetett túrák résztvevőire is 2012-ben!
 
Pap Attila túravezető
 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

2. Körös-vidéki Túrakerékpáros Találkozó
2018, június 27. szerda - 2018, július 1. vasárnap
Túravezető: Molnár István
Csodavár.jpg
2018, július 7. szombat
Túravezető: Szabó Sándor
Nagy-Rozsutec
2018, július 11. szerda - 2018, július 15. vasárnap
Túravezető: Magyar Róbert

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel